Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Ромски језик као изборни предмет у школи у Маршићу
   

Кристијан Данијелсон, генерални директор за проширење у Европској комисији посетио је данас Крагујевац где је присуствовао јавном часу ромског језика који је одржан у ОШ “19. октобар“ у Маршићу. Ово је једина школа у Шумадији у којој се тренутно изучава ромски језик као изборни предмет у оквиру пројекта “Увођење ромског језика са елементима националне културе у основним школама“ који финансира Европска унија. Јавном часу ромског језика у основној школи у Маршићу присуствовао је и градоначелник Крагујевца, Радомир Николић са сарадницима. Данијелсон је овом приликом истакао да Европска унија у потпуности подржава напоре Србије на њеном путу ка чланству у Европској унији, а та подршка се пружа у најразличитијим областима, кроз пројекте. Укупна помоћ коју је Европска унија пружила у протеклих десет година Србији износи 2 милијарде евра.

Један од важних изазова је инклузија ромске заједнице. То је важно за ромску заједницу у целости, али и за појединце. А кључ у свему томе јесте образовање. Ја сам заиста срећан због тога што смо у сарадњи са нашим српским партнерима омогућили учење ромског језика деци и веома сам нестрпљив да видим до каквих конкретних резултата је тај наш пројекат дошао - истакао је Кристијан Данијелсон.

Према речима директорке ОШ “19. октобар“, Снежане Рајевац, ромски језик са елементима националне културе, као изборни предмет је уведен од  школске 2017/18. године.

Ми смо једина школа у централној Србији која има часове ромског језика, имамо просторних могућности, имамо капацитете што се тиче наставног кадра јер у школи постоји педагошки асистент који говори ромски језик и лице које има акредитацију професора ромског језика и планирамо да у будућности будемо један од центара за изучавање ромског језика у овом делу Шумадије. Наставу ромског језика у овој школи тренутно похађа 15 ученика, два пута недељно - каже Снежана Рајевац.

Пројекат “Увођење ромског језика са елементима националне културе у основним школама у Србији“ спроводи се у партнерству са Центром за образовање ромских и етничких заједница и Удружењем грађана Ромски информативни центар у Крагујевцу. Вредност пројекта је 158 600 евра од чега је ЕУ донирала 134 800 евра. Пројекат траје 20 месеци. Ова активност је део великог пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву“ који финансира ЕУ са 5,4 милиона евра.

Желимо да кроз овај пројекат и кроз све оно што град иначе ради са удружењима која заступају интересе ромске заједнице, очувамо ромски језик и културу.Желимо да се они осећају угодно, прихваћено, да побољшавамо квалитет њиховог живота, као што желимо да побољшавамо квалитет живота свих грађана Крагујевца. О томе смо данас разговарали са господином Данијелсоном. Разговарали смо и о будућим пројектима које град Крагујевац има и за које се спрема у будућности, а тиче се великих инфраструктурних пројеката у области комуналне инфраструктуре - рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Градоначелник Радомир Николић се уочи посете основној школи у Маршићу, у згради Града састао са Кристијаном Данијелсоном, генералним директором за проширење у Европској комисији. На састанку коме су присуствовали и чланови Градског већа, Миња Обрадовић, Владимир Максимовић, проф.др Недељко Манојловић и Александар Штајн, помоћник градоначелника, било је речи о пројектима за које је граду потребна подршка ЕУ.

 

Претходна страна