Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Сарадња у области културе са Кубом
   

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић приредио је пријем за амбасадора Кубе Њ.Е. Густава Тристу дел Тода. На данашњем пријему је, између осталог, било речи о досадашњој сарадњи и дугогодишњем пријатељству две земље, које су недавно обележиле 75 година од успостављања дипломатских односа.  

Везе између наших народа сежу до давних времена и повезује нас много тога. Задовољство је упознати град тако богате историје, културе и традиције. У разговору са градоначелником сазнао сам о индустријском развоју и потенцијалима града, а разматрали смо могућу сарадњу у области културе, рекао је амбасадор Кубе, Густаво Триста дел Тодо. Драго ми је да је у Крагујевцу отворена изложба која је посвећена хероју кубанске револуције Че Гевари.

Градоначелник Радомир Николић подсетио је да је Крагујевац увек отворен за успостављање међународне сарадње, и да је култура полазна тачка која везује државе и људе. Ми желимо да представимо Крагујевац свету и да представимо свет грађанима Крагујевца. Планирамо да организујемо Дане Кубе у Крагујевцу наредне године, и на тај начин приближимо кубанску културу, музику и плес, да укључимо наше матуранте и студенте шпанског језика.

Куба јесте далеко и није једноставно направити интензивнију сарадњу, али верујем да ће је наше две државе остварити у области медицине, а то је прилика и да град Крагујевац кроз институције здравства уђе у те програме, казао је Радомир Николић.  

Амбасадор Кубе у Србији посетио је и Спомен музеј “21. октобар“ и изложбу “Че у Крагујевцу“ аутора Марка Терзића. Изложба је уметничко - историјски осврт на дан који је Че Гевара провео у Крагујевцу 1959. године.

После посете музеју, амбасадор дел Тодо положио је цвеће крај Споменика стрељаним ђацима у Спомен парку Шумарице.

 

Претходна страна