Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Сећање на наше Енглескиње
   

Припаднице британске медицинске мисије које су у периоду Великог рата дошле у Крагујевац да негују болесне и рањене војнике, у знак захвалности за пожртвованост, овдашње становништво је звало “наше Енглескиње“. Међу првима у Крагујевац је стигла др Елизабет Рос. Негујући болесне од пегавог тифуса и сама се разболела и умрла на данашњи дан 1915. године. Зато је то дан када се Крагујевац већ 103 године сећа Елизабет Рос и осталих чланица британске мисије које су сахрањене овде, далеко од своје домовине.

Тим поводом градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима организовао је пријем за госте и званице Дениса Кифа амбасадора Велике Британије, представнике амбасада Канаде и Аустралије, државног секретара Министарства рада и социјалне политике Ненада Нерића, Луис Милер публицисткињу из Единбурга, као и представнике Црвеног крста Србије, Међународног комитета Црвеног крста и Српског лекарског друштва.

Не може се без емоција говорити о младим људима који су тада дошли у Шумадију и овде положили своје животе помажући људима у Србији који се боре за сопствену слободу, рекао је градоначелник Николић. Такав вид подршке и поштовања увек је веома значајан српском народу. Због тога је важно, не само да чувамо сећање на те хероине, него и да младим генерацијама преносимо поруку колико је значајно имати пријатеље у свету.

Захваљујући се свима који са толико поштовања, годинама уназад, негују сећање на те храбре жене, Денис Киф амбасадор Велике Британије је истакао да су се везе између наших земаља утврдиле и кроз пријатељства тада изграђена. То није само хуманост, то је пример суштинске везе наше историје и  наших земаља.

На данашњем пријему, посебна захвалност је упућена публицисткињи из Единбурга Луис Милер која је Невенки Богдановић секретару Црвеног крста предала сва пордична документа др Елизабет Рос, међу којима су писма и фотографије, а које су до сада чували њени најближи потомци.

 

Претходна страна