Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Симпозијум “Ургентна стања у пулмологији“
   

Трећи Симпозијум ургентне медицине под називом “Ургентна стања у пулмологији“, свечано је отворен данас у хотелу Крагујевац. Симпозијум који организује крагујевачка подружница Српског лекарског друштва и Завод за хитну медицинску помоћ уз подршку Града Крагујевца, окупио је најеминентније стручњаке и професоре у овој области. 

У години када Завод за хитну медицинску помоћ прославља значајан јубилеј - 35 година постојања, са акредитацијом, са донацијом специјалног здравственог возила, са хидрауличном приступном рампом која ће олакшати транспорт и указивање помоћи особама са инвалидитетом, уз бројне друге пројектне активности, ова установа потпуно оправдава епитет четвртог завода за хитну медицинску помоћ у земљи. Превентива је будућност, а и Завод за хитну медицинску помоћ се својим активностима укључио у те активности - рекла је у уводном обраћању др Гордана дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. 

Директорка Завода за хитну медицинску помоћ Крагујевац, др Александра Васовић, истакла је да је у области здравства, било да је реч о институцијама или појединцима, најважније стално учење и усавршавање знања и вештина, чему овакви симпозијуми и служе. Зато су симпозијуми изузетно важни, да разменимо наша знања и искуства, да остваримо контакте како бисмо могли боље да сарадјујемо и боље да радимо, на корист заједнице и наших пацијената. Први симпозијум се бавио темом трауматологије, други се бавио ургентном кардиологијом, док ћемо данас уз помоћ најеминентнијих стручњака и професора из ове области, разматрати теме из области ургентне пулмологије - каже др Александра Васовић.

У име подружнице Српског лекарског друштва, учесницима се обратио проф.др Радиша Војиновић који је истакао да у календару годишњих активности СЛД, овај симпозијум заузима значајно место, с обзиром  на број учесника, квалитет радова и предавача. Једна од активности овог друштва  је и припрема и издавање Медицинског часописа, званичког часописа подружнице СЛД у Крагујевцу, са традицијом дугом 57 година, па је овом приликом учесницима симпозијума упућен позив на сарадњу.

Златни спонзор Симпозијума је швајцарска компанија “Schiller“ која се бави иновативном медицинском технологијом, односно производњом уређаја за кардиопулмуларну дијагностику, дефибрилацију и надзор пацијената као и софтверским решењима за медицинску индустрију.

Током Симпозијума ће бити одржане радионице: Механичка вентилација, Хитна торакоцентеза и плеурална пункција, Мониторинг критичног пацијента, Оксигенотерапија и демонстрација Хајмлиховог захвата. Радионице ће држати професори Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и национални инструктори ургентне медицине.

Такође, једна од пленарних сесија ће бити хитна стања у пулмологији за медицинске сестре/техничаре, на којој ће учествовати предавачи из Клиничког центра Крагујевац, Клинике за пулмологију, Службе за анестезију и реанимацију, Центра за онкологију и радиологију, Ургентног центра, Клинике за општу и грудну хирургију.

 

Претходна страна