Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Широк спектар подстицајних мера у пољопривреди
   

Из градске касе Крагујевац је ове године за развој и подстицај пољопривредне производње издвојио 25 милиона динара. Акценат је био на воћарству и сточарству. У области воћарства посебна пажња поклоњена је узгоју лешника на чему Крагујевац почиње озбиљно да ради. Поред тога, на путу смо формирања Репро центра за овце у сарадњи са Центром за пољопривреду и рурални развој. Репро центар биће расадник репроматеријала за Шумадију. И ове године јагњад из робних резерви преусмерена су ка Центру који ће увећати њихову вредност кроз оплемењивање расног састава.

Širok spektar podsticajnih mera u poljoprivredi У овој години реализовани су и различити пројекти суфинансирања међу којима је вештачко осемењавање крава и јуница, програм у области пчеларства за набавку кошница и опреме, набавку малих пољопривредних машина, осигурање. Реч је о великом спектру подстицајних мера. Нажалост, новца нема превише, али ми се трудимо да средства правилно распоредимо - рекао је Дамјан Срејић члан Градског већа за пољопривреду и рурални развој сумирајући урађено у аграрном буџету за ову годину.

Приликом конкурисања пољопривредници су на терену имали и значајну подршку Центра за пољопривреду и рурални развој који се трудио да представи све програме како на локалном тако и на републичком нивоу, кроз едукацију и у попуњавању неопходне документације.

Иако је Крагујевац препознатљив као индустријски, образовни и здравствени центар, ово је велико рурално подручје које захтева значајнија улагања у наредном периоду. Број пољопривредних газдинстава је 8 786. Укупна површина пољопривредног земљишта је око 59 000 хектара, а на сеоском подручју живи близу 30 000 људи.

Поред субвенција из аграрног буџета, град Крагујевац ове године уложио је значајна средства у побољшање услова на сеоском подручју. Реновиране су сеоске школе, издвојена су значајна средстава за легализацију и добијање водне дозволе раније изграђених артеских бунара, заједно са министарством пољопривреде санирани су атарски путеви, део средстава из буџета уложен је у развој сеоског туризма.

Град Крагујевац у финансијском смислу полако стаје на ноге, али према речима Дамјана Срејића и наредне године неће бити простора за увећање буџета намењеног развоју пољопривреде. Акценат ће и даље бити на воћарству које бележи пораст производње и на сточарству односно узгоју оваца, јер само дугорочан тренд у тим областима може допринети бољим резултатима.

Претходна страна