Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Широк спектар подстицајних мера у пољопривреди
   

Из градске касе Крагујевац је ове године за развој и подстицај пољопривредне производње издвојио 25 милиона динара. Акценат је био на воћарству и сточарству. У области воћарства посебна пажња поклоњена је узгоју лешника на чему Крагујевац почиње озбиљно да ради. Поред тога, на путу смо формирања Репро центра за овце у сарадњи са Центром за пољопривреду и рурални развој. Репро центар биће расадник репроматеријала за Шумадију. И ове године јагњад из робних резерви преусмерена су ка Центру који ће увећати њихову вредност кроз оплемењивање расног састава.

Širok spektar podsticajnih mera u poljoprivredi У овој години реализовани су и различити пројекти суфинансирања међу којима је вештачко осемењавање крава и јуница, програм у области пчеларства за набавку кошница и опреме, набавку малих пољопривредних машина, осигурање. Реч је о великом спектру подстицајних мера. Нажалост, новца нема превише, али ми се трудимо да средства правилно распоредимо - рекао је Дамјан Срејић члан Градског већа за пољопривреду и рурални развој сумирајући урађено у аграрном буџету за ову годину.

Приликом конкурисања пољопривредници су на терену имали и значајну подршку Центра за пољопривреду и рурални развој који се трудио да представи све програме како на локалном тако и на републичком нивоу, кроз едукацију и у попуњавању неопходне документације.

Иако је Крагујевац препознатљив као индустријски, образовни и здравствени центар, ово је велико рурално подручје које захтева значајнија улагања у наредном периоду. Број пољопривредних газдинстава је 8 786. Укупна површина пољопривредног земљишта је око 59 000 хектара, а на сеоском подручју живи близу 30 000 људи.

Поред субвенција из аграрног буџета, град Крагујевац ове године уложио је значајна средства у побољшање услова на сеоском подручју. Реновиране су сеоске школе, издвојена су значајна средстава за легализацију и добијање водне дозволе раније изграђених артеских бунара, заједно са министарством пољопривреде санирани су атарски путеви, део средстава из буџета уложен је у развој сеоског туризма.

Град Крагујевац у финансијском смислу полако стаје на ноге, али према речима Дамјана Срејића и наредне године неће бити простора за увећање буџета намењеног развоју пољопривреде. Акценат ће и даље бити на воћарству које бележи пораст производње и на сточарству односно узгоју оваца, јер само дугорочан тренд у тим областима може допринети бољим резултатима.

Претходна страна