Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Словаци у срцу Шумадије
   

Крагујевачки Народни музеј данас је био домаћин манифестације “Словаци у срцу Шумадије“ коју је организовало Удружење Српско-словачког пријатељства “Српски корени“, под покровитељством Амбасаде Републике Словачке и града Крагујевца.

У години када Крагујевац слави два века од проглашења прве престонице модерне Србије, у дану када се Крагујевац у сарадњи са Амбасадом Словачке сећа страдања Словака у Крагујевцу, ова манифестација има за циљ да прикаже културу и обичаје Словака али и да поручи да ово пријатељство које је доказано у најтежим данима, током рада, има и своју будућност.

Хтела бих да захвалим руководству града Крагујевца које је помогло и омогућило да  један овако значајан дан за нас обележимо на овакав начин и да се сетимо војника који су погинули у Првом светском рату. Данас се навршава тачно 100 година од када су они погинули у крагујевачкој побуни. Имамо и још једну интересантну симболику, њих је било 44 а ове године се навршава тачно 44 године од како је потписана прва повеља о сарадњи градова Крагујевца и Тенчина. Искористили смо овај дана како бисмо обновили ту повељу - рекла је Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији.

Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу истакао је да је Словачка једна од држава са којом Крагујевац негује пријатељске односе, са којом нас повезује и историја и оно што је још важније, садашњост.

- Словачка је држава са којом интензивирамо сарадњу посебно на пољу културе и са којом делимо сличне вредности. Из такве сарадње је проистекао синоћни концерт који је привукао пажњу шире јавности. Данашња манифестација “Словаци у срцу Шумадије“ је наставак тог програма, који је добио подршку града на конкурсу за пројекте из културе рекао је Бјелетић.

У дворишту Народног музеја, обичаје и културу Словака представили су чланови удружења из Бачког Петровца, Добановаца, Бољевца, Падине и Ковачице, војвођанских места у којима живи бројно словачко становништво. Манифестацији су присуствовали Рихард Рибничек, градоначелник Тренчина, одбор Матице Словачке, бивши амбасадор Словачке, Јан Варшо, бајкери из Словачке.

Према речима Катарине Мировић, председнице удружења Српско-словачког пријатељства “Словенски корени“, ово је права прилика да Крагујевчани упознају културу и традицију Словака који живе у Војводини.

- На веранди Амиџиног конака посетиоци ће бити у прилици да виде рукотворине и гастрономске специјалитете словачке мањине. У унутрашњем делу Амиџиног конака постављене су фотографије које говоре о животу и обичајима словачке мањине у Војводини, у питању је изложба под називом “Једна словачка прича“ аутора Петра Дешића. У витринама је изложен мираз девојке с краја 18. и почетка 19. века која је део поставке Етно музеја “Петраш“ Павела Петраша из Падине. У Амиџином конаку изложене су и фотографије словачких војника из Првог светског рата аутора Жељка Чепеље, као и слике Ковачичке наиве. У Галерији Народног музеја изложене су слике словачког уметника Рад Вана Ладомерског. У дворишту Народног музеја, бројна фолклорна друштва ће изводити тадиционалну музику и игре Словака - каже Катарина Мировић.

 

Претходна страна