Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Смањење ризика од катастрофа и управљање у ванредним ситуацијама
   

У Крагујевцу је данас одржана прва Јавна расправа о Нацрту Закона о смањену ризика од катастрофа и управљају у ванредним ситуацијама који је представио помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Републике Србије, Предраг Марић.

После седам година важења Закона о ванредним ситуацијама, детектовали смо шта у овом систему не ваља и урадили текст закона који ће унети нова правила, да се другачије размишља и да се много више ради када се ништа не дешава, изјавио је Марић. У протеклом периоду државу Србију није ништа мимоишло, од катастрофалних поплава преко шумских пожара и земљотреса, као и свих осталих ризика којима је Србија подложна. Постојећи Закон о ванредним ситуацијама који је на снази од 2009. године изнедрио је добра решења, али новим Законом желимо превентиву да ставимо у центар активности, објаснио је начелник Сектора за ванредне ситуације. Елементарна непогода 2014. године била је велика прекретница за Србију, и од тада се пуно тога променило у свести људи, локалним заједницама и комуникацији државних органа. Реаговање се значајно поправило, а људи се агилније односе према ванредним догађајима. Кроз планска документа новог закона уводе се нова правила и исправљају грешке од пре 40 и више године, казао је Марић, наводећи пример објеката који су подигнути без дозволе на местима где је то опасно за људе и где апсолутно не сме да се гради.

Закон о смањену ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијам у складу је и са процесом приступања Европској унији и отварању поглавља 27, чијим се усвајањем према речима Предрага Марића, реализује 95 % сугестија и усклађује са нормама и правилима ЕУ. Подстицај за доношење овог закона била је и светска конференција у Сендаију у Јапану на којој се државама чланицама УН дају инпути како да се организују и ефикасније раде на смањењу ризика од катастрофа. Суштина Сендаи оквира за деловање је превентива, на чему смо и инсистирали током дводгодишњег рада на изради, тако да је Закон о смањену ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијам потпуно у духу Сендаји оквира, због чека сам јако поносан, закључио је Марић.

Имајући у виду приљежније припреме за време које долази, помоћник министра најавио је и израду закона о добровољном ватрогаштву са идејом да се овај врло важан сегмет друштва врати у живот, врати младе људе како би се створила оперативна снага корисна за државу и локалну самоуправу, а која је у запећку јако дуго.

Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама утврдиће надлежности у изради процене ризика, процене угрожености и планова заштите, област у којој је до сада било највише проблема. Новина је и увођење плана смањења ризика, затим идентификовање зона непосредног ризика а предвиђен је и регистар ризика који ће водити Сектор за ванредне ситуације, на основу података свих министарстава и јединица локалне самоуправе, речено је на јавној расправи.

На Јавној расправи у Крагујевцу учествовали су представници свих сектора који су важни за деловање у ванредним ситуацијама и то из градова шумадијског округа, Поморавља и Западне Србије. До уласка у скупштинску процедуру, јавне расправе биће одржане још у Нишу, Новом Саду и Београду.

 

Претходна страна