Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Смањење ризика од катастрофа и управљање у ванредним ситуацијама
   

У Крагујевцу је данас одржана прва Јавна расправа о Нацрту Закона о смањену ризика од катастрофа и управљају у ванредним ситуацијама који је представио помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Републике Србије, Предраг Марић.

После седам година важења Закона о ванредним ситуацијама, детектовали смо шта у овом систему не ваља и урадили текст закона који ће унети нова правила, да се другачије размишља и да се много више ради када се ништа не дешава, изјавио је Марић. У протеклом периоду државу Србију није ништа мимоишло, од катастрофалних поплава преко шумских пожара и земљотреса, као и свих осталих ризика којима је Србија подложна. Постојећи Закон о ванредним ситуацијама који је на снази од 2009. године изнедрио је добра решења, али новим Законом желимо превентиву да ставимо у центар активности, објаснио је начелник Сектора за ванредне ситуације. Елементарна непогода 2014. године била је велика прекретница за Србију, и од тада се пуно тога променило у свести људи, локалним заједницама и комуникацији државних органа. Реаговање се значајно поправило, а људи се агилније односе према ванредним догађајима. Кроз планска документа новог закона уводе се нова правила и исправљају грешке од пре 40 и више године, казао је Марић, наводећи пример објеката који су подигнути без дозволе на местима где је то опасно за људе и где апсолутно не сме да се гради.

Закон о смањену ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијам у складу је и са процесом приступања Европској унији и отварању поглавља 27, чијим се усвајањем према речима Предрага Марића, реализује 95 % сугестија и усклађује са нормама и правилима ЕУ. Подстицај за доношење овог закона била је и светска конференција у Сендаију у Јапану на којој се државама чланицама УН дају инпути како да се организују и ефикасније раде на смањењу ризика од катастрофа. Суштина Сендаи оквира за деловање је превентива, на чему смо и инсистирали током дводгодишњег рада на изради, тако да је Закон о смањену ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијам потпуно у духу Сендаји оквира, због чека сам јако поносан, закључио је Марић.

Имајући у виду приљежније припреме за време које долази, помоћник министра најавио је и израду закона о добровољном ватрогаштву са идејом да се овај врло важан сегмет друштва врати у живот, врати младе људе како би се створила оперативна снага корисна за државу и локалну самоуправу, а која је у запећку јако дуго.

Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама утврдиће надлежности у изради процене ризика, процене угрожености и планова заштите, област у којој је до сада било највише проблема. Новина је и увођење плана смањења ризика, затим идентификовање зона непосредног ризика а предвиђен је и регистар ризика који ће водити Сектор за ванредне ситуације, на основу података свих министарстава и јединица локалне самоуправе, речено је на јавној расправи.

На Јавној расправи у Крагујевцу учествовали су представници свих сектора који су важни за деловање у ванредним ситуацијама и то из градова шумадијског округа, Поморавља и Западне Србије. До уласка у скупштинску процедуру, јавне расправе биће одржане још у Нишу, Новом Саду и Београду.

 

Претходна страна