Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Спомен биста Јосипу Шлезингеру и Димитрију Давидовићу
   

Скупштина града донела је одлуку о постављању спомен бисти композитору Јосифу Шлезингеру и писцу Сретењског устава Димитрију Давидовићу. Иницијативу за постављање спомен бисте Шлезингеру која се налази у депоу Музеја “21. октобар“, поднела је Музичка школа “Др Милоје Милојевић“, а реч је о делу академског вајара Драгана Николића, које је настало на 6. међународној ликовној колонији “Мостови Балкана“ 2006. године. Иницијатива о постављању бисте Димитрију Давидовићу покренула је градска Комисија за подизање споменика, а реч је о обновљеној иницијативи из 2013. године.

Спомен биста Јосифу Шлезингеру биће постављена на простору између Музичке школе “Др Милоје Милојевић“ и Књажевско-српског театра, а спомен биста Димитрију Давидовићу у непосредној близини зграде Старе скупштине.

Комисија на чијем сам челу имала је у виду да се ради о значајним историјским личностима за нашу државу, јер се Јосиф Шлезингер сматра покретачем грађанске музичке културе у Србији, самим тим што је формирао Књажевско-српску банду. Димитрије Давидовић је творац Сретењског устава, првог устава у Србији и једног од првих модерних устава у Европи. Био је секретар кнеза Милоша Обреновића, један од најистакнутијих политичара Србије 19. века, утемељивач српског новинарства - каже Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Иначе, на осмом редовном заседању Скупштине града од 14 тачака дневног реда, највећа полемика водила се о предлогу одлуке о месној самоуправи и предлогу одлуке о завршном рачуну буџета града за 2016. годину, којим је исказан суфицит од 298 милиона динара. Извршење буџета је на нивоу 76 посто што је у односу на претходне године највећи проценат - рекао је образлажући тај предлог Игор Митровић члан Градског већа за имовину и финансије. У односу на претходне године остварен је најнижи ниво расхода за зараде у износу од 1,2 милијарде, а повећане су субвенције према јавним и јавно - комуналним предузећима. За стабилизацију њиховог пословања опредељено је 564 милиона динара.

Одговарајући на примедбе опозиције да је град презадужен и да у претходном периоду није било значајнијих инвестиција Митровић је рекао да је од укупно 30 милиона евра обавеза према банкама, 20 милиона евра потрошено у периоду претходне власти. Репрограмирањем тих обавеза ми смо поново купили град који није више у власништву поверилаца - истакао је Митровић.

Што се тиче десет милиона евра који се односе на ЕБРД 2,5 милиона је повучено за куповину нових камиона и контејнера док ће 7,5 милиона евра бити уложено у индустријску зону и нова радна места.

Осим задужења код пословних банака, другог решења није било рекао је Ивица Момчиловић заменик градоначелника, подсећајући на проблеме са којима су били суочени пре три године, када су плате у јавним и јавно - комуналним предузећима касниле од три до 12 месеци, а рачун града често блокиран од стране поверилаца. Наше опредељење је било да сачувамо радна места и зато се данас у комплетном јавном сектору плате уредно измирују.

Одборници градског парламента изгласали су Предлог одлуке о месној самоуправи која предвиђа нов поступак одржавања избора за чланове савета грађана месних заједница с обзиром на то да актуелним члановима мандат истиче у јуну месецу, објаснио је представник предлагача Витомир Недељковић, члан Градског већа за локалну самоуправу. Одлуком је  предвиђен нов поступак одржавања избора за чланове савета месних заједница и низ новина које се односе на број чланова савета, начин прикупљања потписа и  број потребан за кандидатуру грађанина. Одлука је у складу са законом и проприсима који регулишу ту материју,у истакао је Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града и додао да су на сличан начин конципирани избори у готово свим локалним самоуправама на територији Републике Србије. Одборници су донели квалитетну одлуку која на прави начин регулише поступак функционисање и начин избора чланова савета месних заједница који су у суштини грађански избори, а савети месних заједница сервиси грађана, закључио је Петрашиновић.

На седници је усвојен предлог одлуке о јавним паркиралиштима, затим о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено - пословним зградама, предлог одлуке о изменама и допунама одлуке о такси превозу као и предлози аката из области просторног и урбанистичког планирања.

Иначе, на данашњој седници одборници су констатовали престанак мандата проф. др Зорану Тодоровићу због поднете оставке. Мандат је додељен Едису Дургутовићу са изборне листе Сви за Крагујевац - Милан Урошевић - (ЛДП - СПО). Одборничка група у Скупштини града Крагујевца “Шумадијска регија - За Крагујевац без страха“ променила је име и убудуће ће радити као “Шумадијска регија - Покрет слободних грађана“.

 

Претходна страна