Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Српско село и задругарство
   

За пољопривреднике и задругаре из Шумадије у организацији Центра за пољопривреду и рурални развој одржана је презентација Програма помоћи за оснивање нових и рад постојећих задруга на територији Републике Србије које спроводи Министарство без портфеља задужено за равномерни регионални развој и координацију јавних предузећа. “Српско село и задругарство у оквиру регионалног развоја Републике Србије“ организује се у градовима Србије са циљем остварења стратегије Владе РС о ширењу овог облика пословања и унапређења пољопривреде.

Задруга је реч која би требало да постане веома поштована у српском друштву. Задруга је привредни облик који појединачним пољопривредним произвођачима, уколико се удруже, омогућава да лакше поднесу кретања на тржишту. Сваки пољопривредни произвођач је свестан да мора да се удружи ако мисли да опстане. Свесни смо и ситуације у српским селима која остају напуштена, из којих млади одлазе у град, а готова радна места их чекају на селу, рекла је Биљана Илић Стошић, начелник Шумадијског управног округа и позвала пољопривреднике да аплицирају за овај програм, да се удруже јер, једино као такви, биће заштићени на тржишту, обезбедиће пласман својих производа и постати део функционалног и уређеног система који зовемо домаће тржиште, где домаћи производ добија сигуран пласман а рад пољопривредника потврду.

О програму задругарства, значају удруживања и успешности пословања у оквиру задруга говорио је Никола Михаиловић, председник Задружног Савеза Србије који је програм оценио као добар и истакао да је интересовање пољопривредника знатно веће него претходних година. Идеја 500 нових задруга у 500 села Србије реализује се у току ове године и до данас је основано нешто мање од 200 нових задруга.

У плану је да наредних година свако веће село у Србији има своју задругу, рекао је Синиша Перић, председник комисије Програма задруге, члан кабинета министра без портфеља задуженог за регионални развој и контролу рада јавних предузећа и и стакао да је циљ програма да се подстакну нове задруге да у почетној фази пословања имају средства која ће им помоћи да постану функционални правни субјекти.

Из буџета Министарства без портфеља задужено за равномерни регионални развој и координацију јавних предузећа ове године издвојено је 200 милиона динара и очекује се, према речима Перића, члана кабинета министра без портфеља да до краја новембра сва средства буду распоређена. Презентацији су присуствовали представници локалне самоуправе и Регионалне привредне коморе. 

 

Претходна страна