Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Стандарди у превенцији употребе алкохола у омладинским активностима
   

У крагујевачкој Канцеларији за младе данас је одржана једна од четири регионалне трибине под називом “Уздравље“, чији је циљ успостављање заједничких стандарда у превенцији конзумације и промоције алкохола у омладинским активностима.

У протекле четири године овом темом бави се Центар за омладински рад, који је окупио три националне асоцијације: НАПОР (Национална асоцијација практичара/ки омладинског рада), КОМС (Кровна организација младих Србије) и Националну асоцијацију Канцеларија за младе, које функционишу у партнерству са Министарством омладине и спорта РС.

Иако конзумација алкохола, која је код младих из године у годину у порасту, представља друштвени проблем, примећено је да се алкохол конзумира и у активностима које организују омладинске организације. Ово је био повод да окупимо представнике националних омладинских асоцијација, и почнемо да креирамо стандарде нашег рада како би смо превенирали промоцију и конзумацију алкохола, објаснила је Маријана Родић из Центра за омладински рад. Стандарди се односе на квалитет нашег рада, вредности које промовишемо, јачање вештина и знања младих, затим се постављују и питања да ли ћемо као омладинска удружења прихватити донације од алкохолне и дуванске индустрије и на који начин промовишемо здраве стилове живота, каже Маријана Родић.    

Према последњим истраживањима Европске комисије сваки пети становник Европске уније између 15 и 24 године редовно и прекомерно пије. У Србији, према истраживању Института за заштиту здравља “Батут“ око 50% младих повремено пије алкохолна пића, 20% се повремено опија, а њих 7% редовно пије. Истраживање још показује да се у просеку прво пијанство доживљава са 13,5 година, знаци зависности се јављају око 21. године, док на лечење млади долазе између 25. и 27. године.

На данашњој трибини у Крагујевцу, присуствовао је Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи, који је рекао да многи адолесценти на алкохол али и друге психоактивне супстанце, гледају као на улазницу ка одраслом добу, несвесни штетних ефеката који могу имати на њихов организам и когнитивни развој. Различита истраживања су показала, додао је Никезић, да претерано конзумирање ових супстанци омета нормалне развојне процесе и има негативан утицај на учење и социјално прилагођавање у одраслом добу.

Како би у што ранијем добу младе усмерили ка спорту и здравим начинима живота, град Крагујевац организује разне едукативне, забавне и спортске активности. И ове године организовали смо лето у граду за децу и младе, где су наши млади суграђани имали прилику да се баве разним спортовима, а како би промовисали спорт и у руралним срединама на територији нашег града, обезбедили смо кошеве са комплетном конструкцијом за пет месних заједница, казао је Никезић.

 

Претходна страна