Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Стварање услова за већу упосленост Ромкиња
   

У оквиру пројекта “Социјално предузетништво код Ромкиња у Шумадијском и Поморавском округу“ Ромски информативни центар у сарадњи са локалном самоуправом града Крагујеваца организовао је округли сто на тему Значај и утицај повећања упошљавања у Шумадији и Поморављу.

Поздрављајући учеснике округлог стола, Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравство и социјалну заштиту захвалила се представницима институција, удружења и организација на исказаном интересовању да размене искуства о тој теми. Мисија коју Ромски информативни центар реализује заједно са локалном самоуправом на унапређењу положаја националних мањина односи се на унапређење видљивости, бољу информисаност, боље образовање, запошљавање, бољу здравствену и социјалну заштиту.

Стратегија подразумева пре свега стварање базе података, јер се тек сваки четврти Ром тако декларише, казао је Драгољуб Ацковић заменик директора Канцеларије за људска и мањинска права. Изузетно је важно да знамо колико има припадника ромске популације, где раде, каква је њихова квалификациона структура, какво је здравствено стање, који су проблеми са којима се сусрећу. Веома је важно да делујемо превентивно кроз едукативне радионице, да ромска деца, а нарочито девојчице, не прекидају школовање, најчешће у узрасту између 13 и 15 година.

Поред тога, задатак Службе за запошљавање је да осим прецизних података о броју незапослених Рома, у складу са потребама организује квалификације, доквалификације и преквалификације. Чињеница је и да велики број припадника ромске популације није ни евидентиран у тој служби, јер нису завршили основну школу. Стратегија ће дати бенефите када они који су прекинули школовање, заврше основну школу, а потом науче и неки занат. У циљу повећања запошљивости, неопходно је укључити и разне агенције за запошљавање и друге релевантне институције. Све то води смањењу дискриминације ромске популације, а нарочито жена.

 

Претходна страна