Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Сусрела се села Шумадије
   

За полуфинално такмичење “Сусрећу се села Шумадије&рдqуо; које ће бити одржано у првој половини децембра пласирале су се екипе села Горња и Доња Сабанта, Сугубине, Ресник, Жупањевац, Добрача, Гружа и Кутлово. Они су били најбољи на квалификационом такмичењу које је одржано током овог викенда у Дому културе у Доњој Сабанти, а надметали су се у традиционалним играма: убаци чеп у чашу, надвлачење конопца, пикадо, обарање руку и малом фудбалу. “Шумадија на једном месту&рдqуо;, мото је овогодишњег десетог јубиларног такмичења шумадисјких села, које је за разлику од ранијих година променило устаљену концепцију, што се према оцени организатора показало као успешно и одлично прихваћено од стране учесника.

После десетогодишњег искуства у реализовању ове манифестације, схватили смо да ове године мора доћи до неке промене. Као место одигравања квалификација изабрали смо, не случајно, прошлогодишњег победника село Доња Сабанта, у коме је обновљен и Дом културе, што нам је са уређеним мокрим чвором и помоћним теренима омогућило да такмичење подигнемо на виши ниво и продукцијски снимимо боље емисије, рекла је Александра Божовић, из агенције ВА која је организатор манифестације. Ранијих година смо ишли из дома у дом, у којима нису били подједнаки услови, а због удаљености појединих села често нисмо могли да понесемо све што је нашој техници неопходно за реализацију такмичења и емисије. Иако је увођењем новина било теже организовати овогодишње такмичење “Сусрећу се села Шумадије“, ми смо успели, а још нам је важније то што су, каже Божовић и такмичари и посетиоци задовољни и што су сва заинтересована културно уметничка друштва била у прилици да се представе у ревијалном делу надметања.  
 
Манифестација која чува традицију шумадијског села, кроз дружење, песму, надметања карактеристична за некадашње сеоске забаве сваке године окупи значајан број људи из села, чији значај као генерални покровитељ препознаје и град Крагујевац, рекао је овом приликом Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града. Ми ћемо са нашом подршком наставити и даље, јер нам је важно да се људи не исељавају са села. Последњих година значајно улажемо у обнављање домова културе на селу, а пример је и Дом културе у Доњој Сабанти у који смо уложили око милион динара и представља један од најбоље опремљених домова у Шумадији. Претходних година у обнављање домова уложили смо око 2,5 милиона динара и то у Великој Сугубини, Јовановцу, Церовцу, Поскурицама, а у наредном периоду ћемо у договору са Саветима грађана месних заједница који ће проценити врсту улагања било да је реч о путној инфраструктури, уличној расвети, домовима културе, одредити приорите. Уз подршку Владе РС, оснивањем задруга, улагањем у воћарство и сточарство, и кроз друге подстицајне мере гледаћемо да на што бољи начин олакшамо живот људи на селу и подстакнемо их да на селу и остану, поручио је Патрашиновић.
 
Иначе медијски покровитељ манифестације “Сусрећу се села Шумадије&рдqуо; је Радио телевизија Крагујевац, на чијем ће програму уочи полуфинала у недељним преподневним терминима бити емитоване емисије са квалификационих такмичења.

 

Претходна страна