Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Тесла дан у Крагујевцу
   

У организацији Града Крагујевца, Канцеларије за младе и Природно математичког факултета на Институту за физику у оквиру обележавања Тесла дана, одржана је изложба и демонстрација модела Теслиних патената. Међународни пројекат Путевима Тесле кроз Европу у оквиру којег се одржава манифестација Теслини дани организује се у свим већим градовима Србије.
 
Институт за физику Природно математичког факултета у Крагујевцу поседује највећу збирку Теслиних патената, а неке од њих направили су професори, асистенти и студенти овог факултета. Реплике функционалних модела Теслиних патената као што су генератор једносмерне и наизменичне струје, обртно магнетно поље монофазне и трофазне струје, мотор једносмерне струје, индукциони мотор, посетиоци су јуче у холу Института могли да виде, али и како Теслин трансформатор производи муње, како се врши пренос рендгенских зрака или бежични пренос електричних сигнала. Поред патената у оквиру манифестације постављена је изложба фотографија и постера на којима су приказани живот и дело познатог научника и проналазача а приказан је и документарни филм о њему.

Према речима организатора велики број посетилаца изложбе доказ је да интересовање за живот и дело једног од најблиставијих умова човечанства постоји и међу старијом и млађом популацијом те да је одзив већи када се наука представи на другачији и занимљивији начин. Изложбу су посетили и млади из Француске, Турске, Шпаније, Чешке, Италије, учесници кампа у организацији Удружења Интерактив.       

 

Претходна страна