Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Трибина о развој задругарства у Србији
   

У оквиру Сајма пољопривреде, у Медија центру Шумадија сајма организована је трибина на тему Развој задругарства у Републици Србији. О значају задругарства са представницима града Крагујевца, Шумадијског управног округа, председницима општина Шумадије, директорима задруга, задругарима, председницима задружних савеза Србије и округа разговарао је Милан Кркобабић министар без протфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

Обнова задругарства у Србији је амбициозан пројекат и подразумева 500 задруга за 500 села, истакао је Кркобабић. До сада је основано 7, а у овом округу три. Имајући у виду да задругарство у Србији има традицију дужу од 170 година намера Владе Србије је да постакне и помогне обнову задруга и ојача дух задругарства, да обједињени пољопривредници могу да одоле свим недаћама са којима се суочавају у производњи. На 630 000 газдинстава у Србији ради и од тога живи 1.400.000 људи. То је огроман број и држава Србија мора да брине о њима. Српско село може да постоји и постојаће само ако буде имало задруге јер је то нешто што је судбински повезано. У наредне три године Влада Србије планира да уложи 25 милиона евра за оснивање нових и ревитализацију постојећих задруга. Пред нама је дуг пут и то није посао за једног министра и једну Владу. То је посао који ће трајати деценијама. Велику подршку у том пројекту истакао је Кркобабић имамо од Одбора за село и Одбора за економију САНУ.

Према речима Дамјана Срејића члана Градског већа за пољопривреду и рурални развој град Крагујевац је са Центром за пољопривреду и рурални развој ушао у пројекат помоћи пољопривредним произвођачима за формирање задруга на овом подручју. За почетак аплицираћемо за две задруге у Церовцу и Десимировцу.

Током дана, у пратњи домаћина - представника Шумадијског управног оркуга, града Крагујевца и Привредне коморе, министар Милан Кркобабић обишао је Сајам пољопривреде и разговарао са излагачима.  

 

Претходна страна