Контактирајте нас за више информација
X

Bajkeri.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Туризам

Туризам у Крагујевцу

Град Крагујевац се налази у централном делу Шумадије, јужно од главног града Београда од кога је удаљен 140км аутопутем Е10. Простире се на површини од 835 квадратних километата, броји 180 252 становника и по величини је први град у Шумадији, а четврти у Србији. Налази се на просечној надморској висини од 180м. Град се простире на обалама реке Лепенице, у крагујевачкој котлини, где се додирују огранци шумадијских планина: Рудник, Црни врх и Гледићке планине.

Крагујевац са својом околином има богате природне ресурсе који пружају многобројне могућности за развој транзитног, стационарног, пословно-манифестационог, спортско-рекреативног, ловног и риболовног, здравственог и сеоског туризма.

У Крагујевцу Вам предлажемо да посетите:

Комплекс " Милошев венац " - унутар овог комплекса је више грађевина и институција које сведоче о богатој историји Крагујевца: Стара дворска црква са скупштинском зградом из времена Кнеза Милоша Обреновића , у чијој су порти постављени темељи српске државности - донети први српски Устави и одржавана сва скупштинска заседања, чак и после премештања престонице за Београд; Споменик палим Шумадинцима Антуна Аугустинчића из 1932.године; зграда Градске тржнице из 1929. једна од најстаријих покривених тржница у Европи; Амиџин конак - једини остатак кнежевог двора из 1818. (кућа управитеља двора Симе Милосављевића Паштрмца), Конак Кнеза Михаила из 1860.године - данас Народни музеј са музејском библиотеком и уметничком галеријом са сталним изложбама; зграда Прве крагујевачке Гимназије која је основана 1833 године са спомен - учионицом; зграда "Књажевско-српског театра", основаног 1835.године; Музеј "Стара ливница" је смештен у аутентичној згради ливнице из осамдесетих година XIX века, једном од ретких сачуваних примера индустријске архитектуре тога времена. Поставка овог музеја приказује почетке и развој индустријске производње у Србији;

Спомен парк "21 октобар" - У спомен на жртве стрељања у Другом светском рату, читав простор Шумарица је претворен у спомен - парк у коме се налази 30 гробница од којих је десет уметнички обликовано споменицима, од којих је свакако најпознатији "Споменик стрељаним ђацима и професорима", потом, "Споменик бола и пркоса", "Споменик чистачима обуће", споменик "Сто за једног", споменик "Отпора и слободе".

На улазу у спомен парк подигнута је импозантна зграда музеја "21 октобар" у чијој је архитектури наглашена симболика крагујевачке трагедије. Одсуство отвора (прозора) на фасадама сугерише безизлаз ненаоружаних људи испред митраљеских цеви, тридесет три кубуса - тридесет масовних гробница у Спомен - парку и три у оближњим селима, а провидне пирамиде од плексигласа на њиховим врховима представљају последњи поглед жртава уперен ка небу. У Шумарицама се налази и вештачко језеро, омиљено излетиште Крагујевчана .

Акваријум "Крагујевац" представља први јавни акваријум у Србији. Основан је 1999.године. У његовој колекцији се налази преко 600 биљних и животињских врста из водених екосистема са свих простора Земље.

Главни носиоци туристичке делатности у Крагујевцу је Градска туристичка организација "Крагујевац" и већи број туристичких и путничких агенција у приватном сектору. У области угоститељства и туризма последњих година приватни сектор је преузео значајну иницијативу.

Град је традиционално домаћин бројних културних, спортских и забавних манифестација, а у последње време постаје и значајан сајамски центар. Од културних манифестација које имају посебан значај најпознатије су: "Међународни џез фестивал", "Међународни фестивал антиратне карикатуре", "Међународни фестивал камерних хорова", "ОКТОХ" - фестивал камерне музике посвећен крагујевачком октобру, Интернационални фестивал хармонике, Фестивал професионалних позоришта "Јоакимфест", Међународни луткарски фестивал "Златна искра". Најзначајније манифестације забавног и такмичарског карактера су: Дечији карневал, "Бајк шоу"- Сусрети моториста Србије, "Фића фест", Међународна изложба паса CACIB и многе друге.