Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

У “Луни“ подршка оболелима од деменције и члановима њихових породица
   

Удружење особа са менталним сметњама “Луна“ након оснивања 2015. године, бавило се двема рањивим групама - особама са менталним сметњама и женама оболелим од карцинома дојке. Захваљујући подршци Кабинета министра проф. др Славице Ђукић - Дејановић задужене за демографију и популациону политику, локалној самуправи, Клиници за психијатрију Клиничког центра, Дому здравља и Асоцијацији Тренитно за Балкан, Удружење планира да у свој рад укључи и трећу рањиву групу, а то су особе са деменцијом и чланови њихових породица.

У сусрет 21. септембру Светском дану борбе против Алцхајмерове болести, проф. др Славица Ђукић - Дејановић је обраћајући се медијима у просторијама “Луне“ подсетила да је Влада Србије ову годину прогласила Годином међугенерацијске солидарности. Овде у Крагујевцу имамо такав пример, јер су не само стручњаци него и људи добре воље, представници градске власти и грађани Крагујевца одлучили да се окупе око Удружења “Луна“ које проширује свој програм рада на старије особе, на породице које имају оболеле од деменције односно Алцхајмерове болести, у намери да се бави подршком тим породицама, неговатељима и болесницима. Ово је огромна подршка породици, јер статистика показује да је становништво све старије. Просек живота жене у Србији  је 78 година, а мушкараца 73. Дужина живота је продужена, а самим тим и вероватноћа да ћемо имати све већи број регистрованих оболелих особа. “Луна“ ће пружати породици стручну, социјалну и психолошку помоћ, за почетак на територији града, а касније и на сеоском подручју.

Очекујем да “Луна“ направи модел који ће бити примењив на територији читаве Србије. Деменција је једна од најскупљих болести, а искуства из нашег свакодневног рада показују да трпи цела породица, рекао је Владимир Јањић директор Клинике за психијатрију Клиничког центра. Неретко се дешава да чланови породице заврше у болници због депресије. Наша је жеља да радимо на просвећивању јавности, како би што пре потражили стручну помоћ. Болест не може да се лечи, али купујемо време да зауставимо прогресију.

Званична статистика Дома здравља показује да је 2014. године у Крагујевцу регистровано 630 пацијаната, а очекујемо да 2017. годину завршимо са 1100 оболелих, казала је психијатар Сузана Перовић, председница Удружења “Луна“. Али, једног оболелог негују у просеку четири члана породице што је већ 5000 људи којима је потребна подршка. Сви заинтерсовани могу потражити савет у “Луни“ са или без упута.

Град Крагујевац, рекла је Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравство и социјалну политику, представља још једном пример добре праксе односно показује шта све можемо када се удружимо. Концепт подршке “Психијатрија у заједници“ који је град промовисао пре неколико година дао је позитивне резултате у смислу Саветовалишта за ментално здравље у оквиру Дома здравља и корисничког сервиса “Луна“. Град је препознао значај и финансијски подржао рад “Луне“.

 

Претходна страна