Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

У Крагујевцу обележен Међународни дан младих
   

“Дан младих - активизам и волонтеризам“, била је тема конференција одржане у сали Скупштине града Крагујевца, а поводом обележавања Међународног дана младих. 

Међународни дан младих чији је циљ да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената, установљен је Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 2000. године, а у Србији је почео да се обележава 2007. године када је основано и Министарство омладине и спорта. Град Крагујевац светски дан посвећен младима обележава девет година, а конференцију као централни догађај овогодишњег обележавања отворио је Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи.

Круцијални задатак сваке одговорне локалне самоуправе је подршка омладини, рекао је Никезић, честитајући представницима удружења и омладинских организација Међународни дан младих. Како би унапредили положај младих град Крагујевац је у последњих годину дана организовао низ едукативних, креативних, спортских и забавних активности. Кроз манифестацију “Лето у граду за децу и младе“ бесплатне школе пливања, ватерпола, кошарке, одбојке на песку прошлоје преко 500 деце и омладине. Организоване су обуке за започињање сопственог бизниса, трибине о безбедности у саобраћају, као и бесплатни курсеви италијанског, шпанског, немачког и знаковног језика током целе године. У сарадњи са Универзитетом организована је студентска пракса у предузећима и установама чији је оснивач Град, а ради усавршавања и унапређења знања, представници локалне самоуправе који раде са младима били су активни учесници многих семинара и конференција.

На данашњи дан пре годину дана, главни проблем наших младих суграђана био је недостатак простора, где би могли да осмишљавају и промовишу програме омладинске политике. Обећање које је тада дато испуњено је и пре месец дана отворен је Омладински клуб Крагујевац, истакао је Никезић и додао да ће локална саоуправа настојати да и у наредном периоду помаже младе у граду.

О омладинском активизму и волонтеризму који су усмерени на различите друштвене појаве и проблеме, говорили су Бојан Бероња из организације Младих истраживача Србије, Бранко Ратковић представник удружења Интерактив и Лука Љубисављевић из Омладине ЈАЗАС-а Крагујевац.

Иначе, поводом Међународног дана младих у Малом ликовном салону, данас је отворен изложба “Крагујевац очима младих“.

 

Претходна страна