Уговори о грантовима у оквиру пројекта “Знањем до посла“ - Односи са јавношћу :: Званичан сајт града Крагујевца
Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Уговори о грантовима у оквиру пројекта “Знањем до посла“
   

Уручењем уговора о грантовима представницима 12 компанија, школа, факултета и невладиног сектора у Крагујевцу започиње нова фаза пројекта “Знањем до посла“ који заједнички реализују владе Србије и Швајцарске, а чији је циљ повећање одрживе запослености и запошљивости младих и социјално маргинализованих група.

У оквиру десет одобрених пројеката, према речима Маријане Симић из Business Inovation Programs, обуку ће проћи 181 млада особа, док су два пројекта подршке намењена женама - жртвама породичног насиља и младима без родитељског старања, укупно њих 40. На тај начин они ће стећи вештине и знања која се траже на локалном тржишту рада. За реализацију обуке укупно је обезбеђено 146 000 швајцарских франака. Највише занимања је у области металопрерађивачке индустрије, затим пекарске, угоститељства и бриге о деци. Обука се састоји из теоријског и практичног дела који се реализује у предузећу, где раде у реалном окружењу и стичу практичне вештине и искуство које повећава њихову запошљивост.  

Незапосленост је према речима Стефана Никезића помоћника градоначелника за унапређење положаја младих горући проблем како у Србији тако и у Крагујевцу. Локална самоуправа подржава сваки вид сарадње са приватним и невладиним сектором и свим релевантним институцијама у циљу смањења незапослености младих.

О пројекту “Знањем до посла“ који треба да допринесе изналажењу најбољег и најефикаснијег модела сарадње за трајно смањење незапослености на инклузиван и одржив начин говорила је Милена Јанковић из агенције IP consult. Јавни позив био је упућен не само послодавцима и извођачима обука него и младим особама из угрожених група које се суочавају са додатним факторима отежане запошљивости. Наши локални партнери ће уз нашу подршку временом јачати и развијати лепезу својих услуга, да би по окончању пројекта били способни да самостално делују и пружају информације о стању на тржишту рада у њиховој заједници, нуде и креирају програме обуке на радном месту, дају практичне савете за развој каријере и стручно усавршавање и помажу компанијама и незапосленима да се брже пронађу.

Након презентације и уручења уговора о грантовима одржана је и дискусија на тему могућности за смањење незапослености у Крагујевцу кроз приватно - јавна партнерства локалне самоуправе, привреде и пружалаца неформалног и формалног образовања. Иначе, пројекат “Знањем до посла“ осим у Крагујевцу реализује се још у Књажевцу, Пироту, Новом Пазару и Крушевцу.

 

Претходна страна