Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Улица Александра - Саше Чанчаревића
   

У знак сећања на Александра Сашу Чанчаревића, Крагујевчанина који је 1991. године погинуо на ратишту у Вуковару, на иницијативу Савета Месне заједнице 21. октобар, улица у којој је живео у насељу Ердоглија, одлуком Скупштине града Крагујевца, понела је његово име.

У овом крагујевачком насељу постављене су табле са његовим именом, а тим поводом, у просторијма Месне заједнице данас је уприличена свечаност на којој су поред мајке настрадалог Саше, Зорке Чанчаревић, представника локалне самоуправе, председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића и члана Градског већа Гордане Дамњановић, присуствовали његови пријатељи, родбина и представници ГО СУБНОР-а.

О његовом карактеру, херојству, части и пожртвованости говорио је Марко Ковач, пуковник у пензији, Сашин непосредни старешина који је подсетио да је Саша иако недовољно обучен, сам одлучио да иде у оружану борбу. У глави су ми одзвањале Сашине последње речи и осећао сам горчину и жалост што га нисам спречио да пође у ту операцију, каже Ковач. Саша је положио живот за своју земљу. Улица која носи његово име, носиће и сећање на његова дела а младе генерације ће учити о патриотизму, херојству, хуманости и љубави према слободи и својој земљи, рекао је Марко Ковач.

О годинама туге и бола које живи без свог јединца, Зорка Чанчаревић, каже да је остала сама, без превише жеља али да једна још увек живи у њој а то је да никада више ниједан син не оде у рат а родитељи доживе њену судбину. Ја немам много шта да кажем, остала сам без наде, без жеља али ипак, једна у мени још живи а то је да никада више ниједан син не оде у рат а родитељи доживе моју судбину. Данас желим да сви буду срећни. Мени остаје туга а овај гест за моју бол је мелем, тако јак и делотворан јер знам, да су то покренули и урадили људи чистог срца, подстакнути познанством са Сашом, каже мајка покојног Саше.

У име града свечаности је присуствовала Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравство и социјалну заштиту која је истакла да овај гест има велики значај за његове пријатеље, породицу, за град. Није жеља нити циљ једне породице, нити жеља једне мајке да град има улицу која носи име по њеном сину, али када се то деси, када живот и судбина то донесе, онда је то понос сваке породице и мајке, рекла је др Дамњановић.

Одлука Скупштине града да улица понесе име Александра Саше Чанчаревића у Ердоглији, знак је пажње да град Крагујевац и после 26 година не заборавља жртве оних који су дали животе за слободу своје земље и наших људи који су живели у Вуковару. Александар Саша Чанчаревић иако је био у интендантској служби тражио је да учествује у отвореним борбама позивајући се на славну традицију својих предака који су учествовали у Првом светском рату и Балканским ратовима и, иако неискусан и необучен за те борбе, желео је да учествује у њима и у једној од њих положио свој живот. Саша је био спортиста, освајао је многе медаље, а тај пут рат је прекинуо. Улица у којој је живео, одлуком Скупштине града понела је његово име и то је знак пажње и оно што град Крагујевац може да уради да се његова жртва не заборави и сећање на њега настави да живи, рекао је Мирослав Петрашиновић, предсеник Скупштине града.

 

Претходна страна