Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Уређење и чишћење гробља у месној заједници Станово
   

Радници јавно комуналних предузећа Градска гробља, Зеленило и Чистоћа, данас су радили на уређењу и чишћењу гробља у Станову. Данашња акција једна је у низу коју је организовао град Крагујевац у сарадњи са градским јавно комуналним предузећима и Саветима месних заједница а у циљу решавања комуналних проблема.

Месна заједница Станово је са 22 000 становника, највећа месна заједница у Шумадији, у којој од прошле године више нема продаје гробних места, а не постоји ни уредба која регулише плаћање одржавања гробних места, каже Дејан Пушица, председник Савета месне заједнице. Локална самоуправа града Крагујевца, препознала је овај проблем и изашла нам у сусрет и заједно са јавно комуналним предузећима организовала акцију, како би грађани чији су најближи сахрањени овде имали бољи прилаз гробним местима, додао је Пушица.

Становљанско гробље којим је газдовала месна заједница, нема довољно средстава да одржава ово гробље, па смо зато и организовали ову акцију, која после уређења гробља у Малим Пчелицама, представља наставак активности на решавању комуналних проблема које смо идентификовали заједно са Саветима месних заједница, рекао је Витомир Недељковић, члан Градског већа за локалну самоуправу. Један од највећих проблема које смо у разговору са мештанима, пре свега приградских и сеоских месних заједница идентификовали су сахрањивање и недостатак гробних места.

Наша идеја је, каже Недељковић, да свим гробљима на територији Детаљног урбанистичког плана града управља надлежно јавно кумунално предузеће. У циљу решавања недостатка места за сахрањивање, формирали смо Комисију за припрему и спровођење мера на проширењу капацитета постојећих и формирања нових гробаља на територији града Крагујевца, чији је задатак да сагледа могућности и процени колико би коштало и где би могло да се формира једно велико гробље као што је Бозман. Постоји више локација на којима би могло да буде ново гробље, али ће Комисија у наредном периоду, имајући у виду да ново гробље захтева комплетно инфраструктурно опремање, урадити финансијку анализу и предложити где би оно могло да буде, како би средства могла да се предвиде градским буџетом, објаснио је Недељковић. Према његовим очекивањима, формирањем новог гробља на територији града Крагујевца, био би решен проблем сахрањивања за наредних 50 година.

Иначе, Град је, ове недеље купио и део парцеле у Малим Пчелицама, чиме је решен проблем недостатка места за сахрањивање у овој месној заједници.

 

Претходна страна