Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Уручени сертификати полазницима ISEM обуке
   

У сали Скупштине града, данас је представљен “Програм енергетске ефикасности града Крагујевца за период 2018-2020“ који је Скупштина града Крагујевца усвојила на седници одржаној 27. априла ове године. Овом приликом уручени су сертификати полазницима ИСЕМ обуке која је уз подршку УНДП-а организована у новембру прошле године. Презентацији и додели сертификата присуствовали су Данило Савић, члан Градског већа за информационе и комуникационе технологије, електронску управу и паметан град, Ана Радојевић, енергетски менаџер града Крагујевца, проф. Душан Гордић, Факултет инжењерских наука Крагујевац, Александар Мацура, РЕС фондација Београд и Драган Урошевић, испред програма УНДП-а.

Ово је прилика да се још једном подсетимо да је Крагујевац први град у Србији који је усвојио Програм енергетске ефикасности, по методологији које је препоручило Министарство рударства и енергетике и на основу Закона о ефикасном коришћењу енергије. Енергетска ефикасност је један од наших стратешких приоритета и начин да унапредимо кавлитет живота наших грађана. Данас, желимо још једном да подсетимо на значај домаћинског понашања у нашим јавним зградама, као и на значај праћења потрошње енергије и очувања ресурса - каже Ана Радојевић.

Израда овог програма поверена је Факултету инжењерских наука. Документ садржи билансе енергетских трошкова на нивоу града и предлоге мера на основу којих је могуће остварити уштеде. У програму је дат енергетски биланс свих јавних зграда, јавног осветљења и јавног транспорта где је срачуната потрошња у kwh и еврима. Дати су и сви трошкови за енергенте који се директно или индиректно издвајају из градског буџета. Програмом је обухваћено око 300 јавних зграда, то су сви вртићи, школе, установе културе, месне заједнице, административне зграде, спортски објекти, као и предлози мера на основу којих ће бити остварена уштеда од најмање 1%. Након презентације, уручени су сертификати полазницима ИСЕМ обуке коју је у оквиру пројекта подршке увођењу система енергетског менаџмента у општинама у Србији, Уједињених нација за развој (УНДП), похађало 70 полазника.

- У Крагујевцу су крајем прошле године организоване обуке за 70 полазника и данас ће бити додељени сертификати о завршеној обуци. Сама обука се односи на уношење рачуна за објекте који су у надлежности града, односно за које град плаћа трошкове потрошње енергената и воде. Ти крајњи корисници уносе рачуне о потрошњи енергије за свој објекат у заједничку базу и на основу тога се креирају укупне потрошње које енергетски менаџер града Крагујевца може да прати и да анализира, а све у циљу постизања уштеда - каже Драган Урошевић из програма УНДП који је и уручио сертификате полазницима. Овај догађај се реализован у оквиру Програма подршке цивилном друштву у области заштите животне средине у Србији (CSOnnect) који имплементира Регионални центар за животну средину (РЕЦ), а финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА).

 

Претходна страна