Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Ускоро отварање легата Николе Коке Јанковића
   

Посету Крагујевцу Младен Шарчевић министар просвете, науке и технолошког развоја искористио је да обиђе и два градилишта Центар изврсности Универзитета и легат Николе Коке Јанковића.  

Изградњом Центра Република Србија први пут ствара услове чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија својих грађана - на својој територији са својим кадровима у установи чији је оснивач. Поред Банке за матичне ћелије, ту ће се  налазити центри за истраживање матичних ћелија, фармацеутска и фармаколошка, клиничка и епидемилошка истраживања и друго. Објекат Центара изврсности је површине до 11.500 квадрата и гради се из средстава кредита Европске инвестиционе банке у непосредној близини зграде Ректората Универзитета у Крагујевцу. Укупна вредност инвестиције за изградњу и опремање Центара изврсности износи 14 милиона евра. Град Крагујевац учествује у суфинансирању изградње објекта у укупном износу од 40 милиона динара, а Универзитет са 25,5 милиона динара.

Министар Шарчевић и градоначелник Радомир Николић са сарадницима обишли су и легат академика Николе Коке Јанковића. Легат најзначајнијег вајара, професора београдског Универзитета и редовоног члана САНУ, почасног доктора Универзитета у Крагујевцу поростире се на 650 квадратних метара. У том простору налазиће се веома богата заоставштина - сва вајарска дела, уметнички и други предмети које је Никола Кока Јанковић у марту 2012. године поклонио Универзитету и родном граду.

Вредност радова је 90 милиона динара, а средства су обезбедили град Крагујевац и Министарство привреде.

Објекат је технички примљен тако да се отварање легата очекује у најскорије време.

 

Претходна страна