Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Ускоро отварање легата Николе Коке Јанковића
   

Посету Крагујевцу Младен Шарчевић министар просвете, науке и технолошког развоја искористио је да обиђе и два градилишта Центар изврсности Универзитета и легат Николе Коке Јанковића.  

Изградњом Центра Република Србија први пут ствара услове чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија својих грађана - на својој територији са својим кадровима у установи чији је оснивач. Поред Банке за матичне ћелије, ту ће се  налазити центри за истраживање матичних ћелија, фармацеутска и фармаколошка, клиничка и епидемилошка истраживања и друго. Објекат Центара изврсности је површине до 11.500 квадрата и гради се из средстава кредита Европске инвестиционе банке у непосредној близини зграде Ректората Универзитета у Крагујевцу. Укупна вредност инвестиције за изградњу и опремање Центара изврсности износи 14 милиона евра. Град Крагујевац учествује у суфинансирању изградње објекта у укупном износу од 40 милиона динара, а Универзитет са 25,5 милиона динара.

Министар Шарчевић и градоначелник Радомир Николић са сарадницима обишли су и легат академика Николе Коке Јанковића. Легат најзначајнијег вајара, професора београдског Универзитета и редовоног члана САНУ, почасног доктора Универзитета у Крагујевцу поростире се на 650 квадратних метара. У том простору налазиће се веома богата заоставштина - сва вајарска дела, уметнички и други предмети које је Никола Кока Јанковић у марту 2012. године поклонио Универзитету и родном граду.

Вредност радова је 90 милиона динара, а средства су обезбедили град Крагујевац и Министарство привреде.

Објекат је технички примљен тако да се отварање легата очекује у најскорије време.

 

Претходна страна