Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Увођење система за праћење потрошње енергије у јавним објектима
   

За кориснике јавних зграда у Крагујевцу, у оквиру пројекта Увођење система енергетског менаџмента у јавним зградама на локалу који заједнички спроводе Министарство рударства и енергетике и Програм Уједињених нација за развој (UNDP) , у току је дводневна обука за имплементацију Информационог система за енергетски менаџмент (ISEM).  

Ради се о рачунарском програму односно интернет апликацији уз помоћ које ће крајњи корисници моћи да прате и анализирају податке о потрошњи и трошковима за енергију, енергенте и воду у јавним зградама које су у надлежности локалне самоуправе. ISEM је комплексан софтвер који има сложену хијерархију корисника тако да га користе сви од Министарства рударства и енергетике до крајњих корисника на нивоу објекта, каже Маја Матејић, портфолио менаџер за енергетику UNDP.  

Сваки корисник у свом домену и у оквиру својих могућности може да добије одговарајуће извештаје, приказе и све оно што је потребно ради сагледавања проблематике потрошње енергије и трошкова за енергију у јавним објектима. Обука за кориснике на нивоу објеката веома је једноставна и траје два школска часа. У оквиру обуке корисници добијају потребне инструкције како да се логују у систем, како да приступе својим објектима, како да препознају своје рачуне и ставке са рачуна унесу у систем, односно како да интерпретирају резултате које ће имати у дужем временском периоду. У Крагујевцу ће током два дана обуку проћи 70 корисника у оквиру које ће савладати коришћење система и уношење потребних  података, а сам систем је намењен за њихово праћење, потрошњи и трошковима за енергију и енергенте у јавним објектима али и за њихову аналитичку интерпретацију, прављење извештаја и припрему пројеката.

Имајући у виду да Град Крагујевац годишње издваја 300 милиона динара за воду, струју и  грејање за трошкове јавних објеката којих је 200 на територији града, очекујем да ће нам увођење овог система дати детаљни преглед трошкова. Већ у току следећег месеца очекујем потпуну евиденцију колико је енергије потрошено у претходном обрачунском периоду а на основу тога ћемо моћи да предлажемо конкретне мере, видети да ли негде има веће потрошње и интервенисати на време, рекла је Ана Радојевић, енергетски менаџер града Крагујевца и подсетила на активности које град Крагујевац у протекле три године спроводи у области енергетске ефикасности а које су почеле едукацијом најмлађих суграђана.

У том периоду примењене су конкретне мере енергетске ефикасности које се односе на даљинско грејање, компензацију реактивне енергије, мере унапређења енергетске ефикасности као и санацију објеката. Увођење система енергетског менаџмента на локалу је пројекат који заједнички споводе Министарство рударства и енергетике РС и UNDP  а финансира се средствима Глобалног фонда за животну средину у износу од 2,5 милиона долара и трајаће пет година.

 

Претходна страна