Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Увођење система за праћење потрошње енергије у јавним објектима
   

За кориснике јавних зграда у Крагујевцу, у оквиру пројекта Увођење система енергетског менаџмента у јавним зградама на локалу који заједнички спроводе Министарство рударства и енергетике и Програм Уједињених нација за развој (UNDP) , у току је дводневна обука за имплементацију Информационог система за енергетски менаџмент (ISEM).  

Ради се о рачунарском програму односно интернет апликацији уз помоћ које ће крајњи корисници моћи да прате и анализирају податке о потрошњи и трошковима за енергију, енергенте и воду у јавним зградама које су у надлежности локалне самоуправе. ISEM је комплексан софтвер који има сложену хијерархију корисника тако да га користе сви од Министарства рударства и енергетике до крајњих корисника на нивоу објекта, каже Маја Матејић, портфолио менаџер за енергетику UNDP.  

Сваки корисник у свом домену и у оквиру својих могућности може да добије одговарајуће извештаје, приказе и све оно што је потребно ради сагледавања проблематике потрошње енергије и трошкова за енергију у јавним објектима. Обука за кориснике на нивоу објеката веома је једноставна и траје два школска часа. У оквиру обуке корисници добијају потребне инструкције како да се логују у систем, како да приступе својим објектима, како да препознају своје рачуне и ставке са рачуна унесу у систем, односно како да интерпретирају резултате које ће имати у дужем временском периоду. У Крагујевцу ће током два дана обуку проћи 70 корисника у оквиру које ће савладати коришћење система и уношење потребних  података, а сам систем је намењен за њихово праћење, потрошњи и трошковима за енергију и енергенте у јавним објектима али и за њихову аналитичку интерпретацију, прављење извештаја и припрему пројеката.

Имајући у виду да Град Крагујевац годишње издваја 300 милиона динара за воду, струју и  грејање за трошкове јавних објеката којих је 200 на територији града, очекујем да ће нам увођење овог система дати детаљни преглед трошкова. Већ у току следећег месеца очекујем потпуну евиденцију колико је енергије потрошено у претходном обрачунском периоду а на основу тога ћемо моћи да предлажемо конкретне мере, видети да ли негде има веће потрошње и интервенисати на време, рекла је Ана Радојевић, енергетски менаџер града Крагујевца и подсетила на активности које град Крагујевац у протекле три године спроводи у области енергетске ефикасности а које су почеле едукацијом најмлађих суграђана.

У том периоду примењене су конкретне мере енергетске ефикасности које се односе на даљинско грејање, компензацију реактивне енергије, мере унапређења енергетске ефикасности као и санацију објеката. Увођење система енергетског менаџмента на локалу је пројекат који заједнички споводе Министарство рударства и енергетике РС и UNDP  а финансира се средствима Глобалног фонда за животну средину у износу од 2,5 милиона долара и трајаће пет година.

 

Претходна страна