Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

За XIX Салон антиратне карикатуре пристигло близу 1000 радова из 61 државе
   

Гран при “Весник мира“ и новчану награду од 1500 евра, коју дарује Међународна асоцијација градова “весника мира“ добија Изабела Ковалска из Пољске, а златну плакету и прву награда у износу од 1000 евра освојио је Олег Дергачов из Канаде.

Жири у саставу Јулијан Пена карикатуриста из Румуније и директор сајта карикатуре “Best cartoon“, Југослав Влаховић карикатуриста, дизајнер и професор Факултета примењених уметности, професор Шпиро Радуловић карикатуриста, Тошо Борковић карикатуриста и Миодраг Стојиловић председник Савета Салона, како је речено на данашоњој конференцији за медије, прегледали су 986 радова 414 аутора из 61 државе са свих континената и донели одлуку о наградама, али и карикатурама за излагање и објављивање у каталогу Салона. Сребрну плакету, коју додељује град Крагујевац, освојио је Хусеин Чакмак из Турске, а бронзану Слободан Обрадовић из Србије.

На отварању изложбе Салона, 20. октобра биће уручене и награде градова побратима: градоначелника Бидгошча из Пољске, градова Инголштата из Немачке, Биелско - Биала ( Пољска ), Сирена ( Француска ), Питештија ( Румунија ) и града Караре из Италије.

Овогодишњи Салон према речима председника Савета Салона Миодрага Стојиловића премашио је сва очекивања по броју приспелих радова. И данас у свету има доста крви и рата а то се прелило и на карикатуре. Жири је био веома строг и покушао да међу радовима нађе малу наду и охрабрење. Због тога, међу награђенима има и радова поетског карактера, али и оних у којима кроз коридор историје пробија извесна светлост односно оптимизам.

Велики је значај Салона антиратне карикатуре који у овом облику и форми постоји од 1981. године истакао је Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града. О успеху Салона сведочи и податак да је посетио 40 - так градова у 19 земаља. Салон је имао своје изложбе у просторијама Уједињених нација и Европске уније. Овим Салоном, нагласио је Петрашиновић, шаљемо јасну поруку мира, да се злочин који се догодио у Крагујевцу у октобру 1941. године више никада и нигде не понови.

Ово је други Салон антиратне карикатуре који организује Установа Спомен парк “Крагујевачки октобар“ рекла је директорка Маријана Станковић. Наша Установа је права  адреса за организовање ове манифестације имајући у виду  идејну поруку Салона која је у складу са нашом мисијом. Предстоји нам припрема изложбе где ће се наћи награђени радови као и карикатуре које су ушле у најужи избор. Изложба ће по традицији бити отворена 20. октобра у оквиру манифестације Бдење у Музеју “21. октобар“.

 

Претходна страна