Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

За 17 пројеката организација цивилног друштва обезбеђено 235 000 евра
   

Представници 17 организација цивилног друштва из Димитровграда, Крагујевца, Параћина и Шапца потписали су данас у Крагујевцу споразуме о финансирању њихових пројеката, одабраних међу 54 пријављених на јавном конкурсу. Реч је о пројекту Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој, чији је циљ побољшање животних услова за грађане у локалним заједницама широм Србије. Пројекат подржава увођење и ширење транспарентог финансирања пројеката организација цивилног друштва из буџета јединица локалне самоуправе, чиме се осигурава веће учешће грађана у процесима доношења одлука и унапређење јавних услуга.

Вредност 17 пројеката у Димитровграду, Крагујевцу, Параћину и Шапцу је 235 000 евра, што поред средстава Европске уније, укључује и суфинансирање партнерских општина и градова - рекла је Стелиана Надера заменица сталне представнице Програма Уједињених нација за развој. Највећи број пројеката међу одабраних 17 унапредиће положај младих, жена, старијих суграђана, деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом. Преостали пројекти допринеће локалним заједницама кроз заштиту животне средине и развој предузетништва у туризму.

Вредност шест пројеката које је добио град Крагујевац је 6,7 милиона динара уз партиципацију локалне самоуправе од 20 посто. Споразуме о финансирању потписали су Центар за еколошко образовање и одрживи развој, Удружење за помоћ особама са аутизмом, Удружење хранитеља “Чуперак“, Савез слепих Србије, Омладина ЈАЗАС-а и Црвени крст. Реализација ће, према речима Гордане Дамњановић члана Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, допринети очувању репродуктивног здравља код младих, развијању вршањачке толеранције и ненасиља, подизању еколошке свести код младих, развијању животних вештина за подршку младима који су оболели из спектра аутистичних болести и оснаживање младих након изласка из хранитељских породица. 

За нас као и све остале локалне самоуправе је важно даље јачање партнерских односа између организација цивилног друштва и локалне власти кроз изградњу свести о корисности међусобне сарадње и подстицању одрживог дијалога, а све у циљу пружања квалитетнијих услуга заједници, рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић, који се захвалио у име свих партнерских локалних самоуправа на указаном поверењу и подршци, изражавајући наду да ће и у будућности бити добри сарадници.

 

Претходна страна