Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

За Шумадију и Крагујевац данас почиње боља будућност
   

Председник Републике Србије Александар Вучић и Братислав Милановић власник  MIND групе положили су данас у индустијској зони Собовица - Лужнице, надомак Крагујевца, камен темељац новог индустријског комплекса. MIND парк - осмишљен као “град у малом“ простираће се на 120 хектара.  Поред производних хала, биће опремљен свим садржајима неопходним за свакодневни живот попут обданишта и поликлиничко - дијагностичког центра. Ту ће се налазити и Центар за истраживање, развој и едукацију, лабораторије, простор за подршку почетницима у бизнису, зграда инжењеринга, спортски центар, па чак и аеродромска писта.

Људи у Шумадији треба да знају да за њих данас почиње другачија и неупоредиво боља будућност, рекао је обараћајући се присутнима председник Србије Александар Вучић. Долазак Сименса - поноса Баварске и немачке индустрије у централну Србију је најважнији дан за нашу земљу. 
У последњих пет година отворио сам око 90 фабрика. Ова је најважнија, нагласио је Вучић и додао да је долазак немачког гиганта врх пирамиде међу инвеститорима. Коначно, после много година, можемо да рачунамо на економски и привредни опоравак Шумадије, јер ће овде посао добити огроман број људи.
Немачка у нашој земљи већ запошљава 44 619 радника, а са новим инвестицијама у Крагујевцу и Панчеву премашићемо цифру од 50 000. Немачка постаје за нас не само најважнији спољно - трговински партнер, већ и најзначајнији послодавац у Србији. Сименс нисмо помагали субвенцијама, него инфрастуктурним радовима у вредности од 870 милиона динара. То је оно што је држава Србија урадила и мислимо, казао је Вучић, да је то минимално за оно што ће добити не само Крагујевац и Шумадија, него и држава Србија. 

Развој светске привреде у данашњим условима глобализације и дигитализације, веома је брз и динамичан и од сваког привредника изискује да га прати и прилагођава се новим условима пословања, сматра Братислав Милановић. У таквим околностима изградња својеврсног индустријског и интелектуланог комплекса као и инкубатора нових идеја је више него оправдана. Уступање компаније Милановић Инжењеринг Сиеменсу, за мене представља круну вишегодишње сарадње, велико признање за успешан развој и подстрек да заједно наставимо даље.

Урлих Земзек директор свих фабрика Сименсових шинских возила захвалио се за подршку у изградњи MIND Парка и истакао да је Сименс поносан на досадашњу сарадњу која ће бити настављена производњом делова за шинска возила и трамвајских вагона. 

Пројекат са којим данас крећемо отвара нову страницу у развоју Крагујевца, који ове године обележава два века од проглашења за прву престоницу модерне Србије, истакао је градоначелник Радомир Николић, захваљујући се у име свих будућих генерација које можда никада неће схватити шта је за њих урађено, али и у име свих оних генерација које су кроз два века волеле и градиле свој град и његову индустрију. Оружје смо почели да производимо средином 19. а камионе почетком 20. века, подсетио је Николић. Производња аутомобила започета је средином 20. века, а аутобуса почетком 21. века. Данас крећемо и са производњом возова.

Полагању камена темељца, поред бројних гостију, присуствовао је и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман. 

Иначе, завршетак изградње првог објекта планиран је за новембар ове године, а већ у јуну на површини од десет хектара почиње изградња Управне зграде MIND парка.

 

Претходна страна