Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

За Шумадију и Крагујевац данас почиње боља будућност
   

Председник Републике Србије Александар Вучић и Братислав Милановић власник  MIND групе положили су данас у индустијској зони Собовица - Лужнице, надомак Крагујевца, камен темељац новог индустријског комплекса. MIND парк - осмишљен као “град у малом“ простираће се на 120 хектара.  Поред производних хала, биће опремљен свим садржајима неопходним за свакодневни живот попут обданишта и поликлиничко - дијагностичког центра. Ту ће се налазити и Центар за истраживање, развој и едукацију, лабораторије, простор за подршку почетницима у бизнису, зграда инжењеринга, спортски центар, па чак и аеродромска писта.

Људи у Шумадији треба да знају да за њих данас почиње другачија и неупоредиво боља будућност, рекао је обараћајући се присутнима председник Србије Александар Вучић. Долазак Сименса - поноса Баварске и немачке индустрије у централну Србију је најважнији дан за нашу земљу. 
У последњих пет година отворио сам око 90 фабрика. Ова је најважнија, нагласио је Вучић и додао да је долазак немачког гиганта врх пирамиде међу инвеститорима. Коначно, после много година, можемо да рачунамо на економски и привредни опоравак Шумадије, јер ће овде посао добити огроман број људи.
Немачка у нашој земљи већ запошљава 44 619 радника, а са новим инвестицијама у Крагујевцу и Панчеву премашићемо цифру од 50 000. Немачка постаје за нас не само најважнији спољно - трговински партнер, већ и најзначајнији послодавац у Србији. Сименс нисмо помагали субвенцијама, него инфрастуктурним радовима у вредности од 870 милиона динара. То је оно што је држава Србија урадила и мислимо, казао је Вучић, да је то минимално за оно што ће добити не само Крагујевац и Шумадија, него и држава Србија. 

Развој светске привреде у данашњим условима глобализације и дигитализације, веома је брз и динамичан и од сваког привредника изискује да га прати и прилагођава се новим условима пословања, сматра Братислав Милановић. У таквим околностима изградња својеврсног индустријског и интелектуланог комплекса као и инкубатора нових идеја је више него оправдана. Уступање компаније Милановић Инжењеринг Сиеменсу, за мене представља круну вишегодишње сарадње, велико признање за успешан развој и подстрек да заједно наставимо даље.

Урлих Земзек директор свих фабрика Сименсових шинских возила захвалио се за подршку у изградњи MIND Парка и истакао да је Сименс поносан на досадашњу сарадњу која ће бити настављена производњом делова за шинска возила и трамвајских вагона. 

Пројекат са којим данас крећемо отвара нову страницу у развоју Крагујевца, који ове године обележава два века од проглашења за прву престоницу модерне Србије, истакао је градоначелник Радомир Николић, захваљујући се у име свих будућих генерација које можда никада неће схватити шта је за њих урађено, али и у име свих оних генерација које су кроз два века волеле и градиле свој град и његову индустрију. Оружје смо почели да производимо средином 19. а камионе почетком 20. века, подсетио је Николић. Производња аутомобила започета је средином 20. века, а аутобуса почетком 21. века. Данас крећемо и са производњом возова.

Полагању камена темељца, поред бројних гостију, присуствовао је и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман. 

Иначе, завршетак изградње првог објекта планиран је за новембар ове године, а већ у јуну на површини од десет хектара почиње изградња Управне зграде MIND парка.

 

Претходна страна