Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Заказана 14. редовна седница Скупштине града Крагујевца за 23. фебруар
   

Председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић, одржао је данас консултације са шефовима одборничких група градског парламенту и после састанка заказао 14. редовну седницу за 23. фебруар са почетком у 09.00 сати.

Седница је заказана данас јер су пред нама два нерадна дана и празник којим обележавамо државност Републике Србије, односно дан када је 1835. године у Крагујевцу донет први српски модерни устав, објаснио је Петрашиновић.

На дневном реду првог заседања Скупштине града Крагујевца у овој години биће Предлог одлуке о програшењу 2018. године - Годином обележавања јубилеја 200 година прве престонице модерне Србије.

Ове године навршава се 200 година од како је Крагујевац проглашен за прву српску престоницу обновљене модерне Србије, када је Кнез Милош 1818. године одлучио да престоницу из Црнуће пресели у Крагујевац. За нас је ова година јако значајна и битна и зато желимо да низом манифестација и догађаја ову годину обележимо на најбољи могући начин, казао је Петрашиновић. Крагујевчани су поносни на своју историју, претке и престоне године Крагујевца од 1818. до 1841. године. Поносни су на то што је овде основана прва гимназија, затим Лицеј који је био претеча Универзитета у Београду, поносни на Књажевско српски театар који је водио Јоаким Вујић, “Књажевско-српску банду“ Јозефа Шлезингера, прву апотеку, прве штампане новине, а највише на Устав који је донет 1835. године, подсетио је председник Скупштине града. Одборници градског парламента су нарочито поносни на то што је и када је престоница била пресељена за Београд 1841. године, скупштина наставила да ради у Крагујевцу све до 1878. године, а на скупштини у Крагујевцу биле су прочитане и одредбе Берлинског конгреса, тако да ова година јубилеја заслужује да се прослави на достојан начин, истакао је Петрашиновић.

Поред осталих предлога одлука које је доставило Градско веће као овлашћени предлагач, на седници градског парламента кроз допуну дневног реда наћи ће се и Предлог одлуке о избору члана Градског већа, најавио је председник Скупштине града Крагујевца.

 

Претходна страна