Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Завршен Конгрес есперантиста у Крагујевцу
   

За делегацију учесника 91. Светског конгреса есперантиста коју је предводио Винко Марково председник Удружења есперантиста “Сат“, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу Александар Штајн, организовали су пријем у Свечаном салону зграде Градске управе. Пријему су присуствовали и организатори конгреса Саша Пилиповић, председник Удружења есперантиста Крагујевца “Есперо“, глумац Књажевско-српског театра и Радојица Петровић, председник Светске организације наставника есперанта.

Учесницима 91. Светског конгреса есперантиста добродошлицу у име града пожелео је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града. Говорећи о ономе што Крагујевац позиционира на мапи Србије, Балкана и југоисточног дела Европе као модеран индустријски и универзитетски центар, председник Петрашиновић је истакао да ће на културној мапи и мапи есперанта истаћи одлука Светске организације есперантиста да се 91. Конгрес одржи у Крагујевцу.

Поред директне сарадње коју има са градовима побратимима и пријатељима из Европе и света, амбасадама и међународним организацијама, за Крагујевац је важно да буде и град у којем се одржавају конгреси који окупљају људе из читавог света. Такви догађаји пружају прилику да представимо нашу културу, традицију, историју али и савремени начин живота. Сигуран сам да је Крагујевац заслужено добио улогу домаћина Конгреса есперантиста и да је достојно одговорио таквој улози. Есперанто, више као покрет него језик, светом проноси дух заједништва и превазилажења баријера, а одржавање 91. Конгреса, Крагујевац ће позиционирати међу модерне градове Европе и света.

Десеточлану делегацију коју су чинили есперантисти из Француске, Шпаније, Канаде, Аустралије, Јапана, Бразила, Финске и Хрватске представио је Саша Пилиповић, организатор и есперантиста који већ три деценије представља Крагујевац и Србију на конгресима. Он је подсетио да есперанто спаја људе а да су његова дугогодишња пријатељства са есперантистима широм света права потврда за то.

Поред конгреса одржаних у светским и европским метрополама, за нас је веома важно да се састанемо и у градовима као што је Крагујевац, град посебног идентитета где се преплићу традиција и модерно, рекао је Винко Марково, председник Удружења есперантиста “Сат“. Говорећи о утисцима Марково је истакао културно-историјско наслеђе Крагујевца и његов значај за историју Србије. Конгрес се завршава Декларацијом упућеном целом свету, а у резимеу овогодишње ће бити све оно што смо овде видели, искуство и импресије о овом граду, додао је Винко Марково.

Последњи радни дан Конгреса есперантиста биће крунисан позоришном вечери у хотелу Крагујевац, а следећи ће се одржати у Барселони. 

 

Претходна страна