Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Завршен пројекат креативних индустрија
   

У партнерској организацији Бизнис иновационог центра, Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Факултета инжењерских наука, ФИЛУМ -а уз подршку Града Крагујевца и Развојне агенције Србије у протеклом периоду реализован је национални пројекат “Интегративни модел развоја креативних индустрија на територији Шумадије и Поморавља“. У присуству проф. др Радомира Томића декана Филолошко уметничког факултета, професора факултета партнера на пројекту, представника партнерских институција и локалне самоуправе, одржана је завршна конференција пројекта “Значај креативних индустрија за развој Шумадије и Поморавља“ а уручени су и сертификати учесницима.

У име града на завршној конференцији је говорила Миња Обрадовић, члан Градског већа за инвестиције и управљање пројектима која је, честитајући учесницима и партнерима на реализацији и успешности пројекта, истакла да је ово тип пројеката којима локална самоуправа тежи.  

Циљ локалне самоуправе града Крагујевца јесте локално економски развој, пре свега, нова радна места која нам омогућавају бољи живот као крајњи резултат. Ово јесте партнерство и пројекат којима то можемо да постигнемо. Није реч о фабрици која ће у старту да запосли велики број људи али дугорочно гледано је права ствар, рекла је Миња Обрадовић, члан Градског већа и додала да индивидуално предузетништво и запошљавање, мала и средња економија треба да буду основа нашег економског развоја а овакви пројекти дурочно то могу да нам омогуће.

Један од циљева пројекта “Интегративни модел развоја креативних индустрија на територији Шумадије и Поморавља“ је повећање капацитета пословног инкубатора и унапређење услуга за експериментисање и иновације младих људи. Умрежавањем и развојем партнерства између јавног, приватног и невладиног сектора, пружањем подршке иновативним малим и средњим предузећима, створили су се услови за интегрисање креативних индустрија у развојне стратегије и унапређење капацитета територије Шумадије и Поморавља.   

Термин индустрија није више синоним само за производњу у фабрикама, већ је имплементиран у свим друштвено економским системима. Потребу за развојем креативних индустрија смо препознали, јер у свакој економији највећи приход остварују баш индивидуална предузетништва заснована на креативним индустријама, рекао је Марко Вујиновић директор БИЦ-а. Бизнис иновациони центар је ишао корак напред и са партнерима започео реализацију овог пројекта пре осам месеци. Пројекат је у оквиру програма подршке пословној институционалној инфраструктури суфинансиран од стране Развојне агенције Србије. Кроз пројектне активности формиран је креативни кластер и креативни хаб чиме је попуњен део слагалице потребан за подизање свести младих људи о предузетништву и самозапошљавању. Са партнерима смо успели да створимо један амбијент који захтева креативност кроз охрабривање радозналости, подизање толеранције за неуспех, награде за иновативност, заједно тежимо јачању креативности а самим тим и креативној индустрији, рекао је Вујиновић, директор БИЦ-а је и истакао да је одрживост и развој пројекта и креативних индустрија неумитан што потврђују одржане радионице.

На завршној конференцији говорили су Маријана Божић, представница Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, проф. др Јелена Атанасијевић, професор ФИЛУМ-а и проф. др Миладин Стефановић, професор Факултета инжењерских наука.

 

Претходна страна