Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ је пре 40 година, 1982. године у Дижону у Француској, освојило златну медаљу на Фестивалу фолклора, Светском првенству у традиционалној игри, што је био повод да се у Књажевско-српском театру одржи Свечана академија у част ансамбла који је игром и песмом пронео културно наслеђе Крагујевца, Шумадије и Србије широм света. На Академији је приказан документарни филм који говори о великом успеху у једном времену и људима који су то време обележили. „Сећање на Дижон“ је истоименом композицијом трајно овековечио Бора Дугић, виртуоз на фрули, који је 17 година био члан Абрашевића.

Град Крагујевац је поносан што има установу културе као што је Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић. Захваљујући великој армији људи која је прошла кроз Абрашевић, Крагујевац успешно чува традицију, културу и уметност, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Ништа од тога не би било могуће да под кровом Абрашевића није негован дух заједништва и припадности завичају.

Кроз различите историјске епохе, Абрашевић је изнедрио уметнике попут Соње Перишић, Јелене Томашевић, Данице Крстић и Боре Дугића, који су дали велики допринос развоју културе и очувању културног идентитета града Крагујевца. Вишедеценијски рад Абрашевић сврстава у ред незаобилазних установа културе.

Друштво ове године слави 117 година постојања и трајно се уградило у културни мозаик града Крагујевца, Шумадије, Србије, Европе и света, истакао је Бјелетић. Прваци света у фолклору, неколико пута прваци Европе и републички прваци – све је то заслуга културних прегалаца и талентованих људи који су бојили културни живот града Крагујевца. Абрашевић је био и остао ризница талентованих солиста и ансамбала. Кроз игру, песму, позориште и књижевни клуб, Абрашевић, чувар наше традиције, и даље окупља младе и потврђује своју мисију, опредељење и трајну уметничку вредност. Сваки концерт Абрашевића празник је за душу, али и естетски доживљај.

Вечерашњи догађај не треба доживљавати искључиво као подсећање, већ као подстрек, као нови изазов ка остваривању нових подвига што би требало да буде генерацијски образац деловања. Сећање имамо и оно не може да избледи. Потребна су нам нова дела која ће рађати нова сећања. Абрашевић може и треба да настави тим путем ка новим висинама. Верујем да имамо оне који знају и умеју. На том путу имате на кога да се ослоните, јер је то заједничко опредељење и заједнички циљ, поручио је Бјелетић.