Захваљујући доброј сарадњи Музичког центра и организатора концертних манифестација у суседним републикама, као  и републичких манифестација, Крагујевачки академски оркестар акордеониста наступио је у Црној гори у оквиру Херцегновског фестивала, док су гудачи Градског камерног оркестра Шлезингер одржали концерт у Сплиту у оквиру Сплитског љета.

У оквиру дугогодишње сарадње са Гитар арт фестивалом у Београду, Крагујевачки акордеонисти су серију концерата са солистима на гитари започели  на премијерном концерту у Крагујевцу, потом Београду, да би програм био представљен и Херцегновској публици на Канли кули  16. августа, а завршница у Рашкој на Духовним свечаностима. Спектакл акустично – електричне гитаре и оркестра од 30 хармоника представљен је у Херцег Новом  са посебно припремљеним програмом Пјацоле, Мориконеа и Стефановског у новим аранжманима. Оркестром је дириговао професор Предраг Костовић. Са оценом гитаристе Влатка Стефановског  да ”музика коју изводе крагујевачки акордеонисти има емоцију, садржај и виртуозност”, сагласна је публика која у великом броју посећије концерте Крагујевачког оркестра  и одаје почаст  иновативном правцу извођења мелодија на хармоници.

Гудачи Градског камерног оркестра Шлезингер  такође су изашли из оквира града и Републике, наступом на Сплитском љету 13. августа  2022. Захваљујући идеји која је настала пре пар година између крагујевачког композитора  Предрага Радисављевића, акордеонисте Мирка Шкарице и редитељке Карле Леко (Хрватска), умрежавање и сарадња младих уметника из Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине, резултирала је концертом који је у оквиру Сплитског љета одржан на отвореном у Сплиту. На концерту су изведене две композиције Предрага Радисављевића, док је за остале композиције Радисављевић прилагодио и аранжмане.  Да је ово само почетак једне добре и квалитетне сарадње сложили су се како организатори, тако и публика.