Новоименовани амбасадор Финске у Републици Србији Њ.Е. Кимо Лахдевирт посетио је данас Крагујевац и том приликом разговарао са председником Скупштине града Мирославом Петрашиновићем о могућностима даље економске сарадње а посебно у области побољшања квалитета ваздуха. У пратњи амбасадора били су економски саветник амбасаде Игор Маџаревић и представник финске компаније Виасала Никола Вучковић.

Интензивну сарадњу амбасаде Финске и града Крагујевца обележили смо 2017. године када су моје колеге поводом стогодишњице независности наше државе засадиле дрво јасена и донирале књиге, а данас сам овде први пут како би разговарали о побољшању квалитета ваздуха казао је Лахдевирт. Предуслов за решавање овог проблема је уградња система праћења загађења а за унапређење квалитета ваздуха потребано је време, посвећеност и новац. Крагујевац је један од градова у Србији у коме заједно са нордијским земљама планирамо да организујемо конференцију о циркуларној економији, а с обзиром на то да желимо да интензивирамо економску сарадњу посетићемо и Регионалну привредну комору, казао је амбасадор Лахдевирт.

Ово је прва посета новоименованог амбасадора Финске Крагујевцу са којим смо разговарали о потенцијалима сарадње у области заштите животне средине, а за коју се од почетка мандата залаже градоначелник Дашић, казао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града. Замена грејних котлова са угља на гас у градској топлани и скупштинска одлука којом смо начин припреме хране у централном градском језгру, екстра и првој зони уредили тако да се користи плин или електрична енергија, биле су посебно интересантне нашим партнерима.

Преко својих успешних компанија чији се мерни инструменти налазе и у свемирским летелицама представљена су нам софтверска решења којим се идентификују извори загађености ваздуха, колико би оно могла да траје и шта утиче на загађеност. Увидевши да је град Крагујевац озбиљан у намери да се бави очувањем и заштитом животне средине понудили су нам пословну сарадњу, а на нама је да проценимо да ли имамо могућности, казао је Петрашиновић.

Данашњем састанку у згради Градске управе, присуствовали су и чланови Градског већа за заштиту животне средине и привреду Стефан Никезић и Радомир Ерић и помоћник градоначелника за међународну сарадњу Борис Ковачевић.