У оквиру посете Крагујевцу амбасадор Израела Јахел Вилан, у пратњи градоначелника Николе Дашића и председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића постио је МИНД парк. Један од најсавременијих и највећих индустријских паркова у овом делу Европе простире се на 160 хектара. МИНД парк Влада Србије препознала је као пројекат од националног значаја 2018. године, када је и почела његова градња.

Домаће компаније су снага сваке земље и због тога је пружена озбиљна подршка државе, али и града Крагујевца приликом реализације овог пројекта, истакао је градоначелник Никола Дашић. МИНД парк јесте нешто што обогаћује понуду града Крагујевца. То је дефинитивно наша компаративна предност у односу на друге градове. Индустрија је оно што Крагујевац чини оним што јесте. Крагујевац у коме се налази и први индустријски објекат на Балкану, јесте родно место српске индустрије. Та наша историја и наше фирме које сада чине Крагујевац индустријским гигантом отварају будућност за наш град.

Један од видова подршке је и изградња нове железничке пруге Собовица – Лужнице – Крак Баточина у Крагујевцу. Овај капитални пројекат покренула је Влада Србије уз подршку Кабинета председника Републике, у координацији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а уз подршку града Крагујевца. Железничка веза са светом у дужини од близу 14 км, представљаће значајан коридор за реализацију и развој нових радних зона, а не само MIND парка.

Поред теретног на тој траси одвијаће се и путнички саобраћај, а када се створе околности укључићемо и транспорт запослених, истакао је Дашић. Ми ћемо можда сутра бити у могућности да траснпортујемо запослене од Драгобраће ка овој индустријској зони уколико се  она наравно, а верујемо да хоће, буде се развијала и расла паралелно као и Крагујевац. То је велики и значајан пројекат за транспорт с обзиром на то да се овде одвија озбиљна индустрија проиводње шасија вагона. Такође, у оквиру тог пројекта је и тест пруга, а поред МИНД парка користиће је и Сименс. То је заиста један велики развојни пројекат који је држава препознала. Захваљујем се Влади Србије и председнику државе, јер Крагујевац поново расте – поручио је Дашић.

Заиста ми је драго што сам овде. Импресиониран сам. Сада сам се уверио зашто МИНД парк зову индустријско чудо у срцу Шумадије, казао је амбасадор Израела Јахел Вилан. Данас смо овде видели тешку индустрију која је основа индустрије Израела. Али, такође и друга индустрија по снази и величини у Израелу јесте ИТ индустрија и сматрамо да ћемо у оквиру тога имати простора за сарадњу и заједнички интерес. ИТ сектор један је од генератора развоја и биће кључни сектор за сарадњу Израела и Србије.

Била нам је част да покажемо шта смо успели да урадимо у претходне три године, рекао је Дарко Ђорић извршни директор МИНД групе, захваљујући се амбасадору Израела и градоначелнику који су данас посетили МИНД парк.

На 160 хектара тренутно је изграђено 55.000 квадратних метара, што производног што пословног простора. Поред компанија МИНД групе, у МИНД парку послују немачка компанија Сименс где се ради монтажа комплетних вагона за европско тржиште – градове Нирнберг, Минхен и Бремен. Ту је и аустријски Аутолифт који ради специјалну опрему за подизање у шинској индустрији, затим шпански КАФ који је такође произвођач возова овде присутан са својим ремонтним центром. У перспективи МИНД парк је замишљен као један центар компетенција за индустрију шинских возила, развој нових технологија, аероспејс, ИТ и све оно што прати један модеран индустријски парк који иде у правцу усвајања и освајања нових технологија у области обраде метала и примене нових материјала у области заваривања. У оквиру МИНД парка постоји и компанија Милановић третман вода која се интензивно бави развојем у области заштите животне средине и третмана отпадних вода, воде за пиће и припрему вода у индустрији.

Наш циљ, рекао је Ђорић, јесте да овај пројекат који је почео 2017. године до 2025. буде завршен, попуњен модерним логистичким терминалом, производњом комплетних возила када је у питању шинска индустрија, али и развој у области едукације младих младих људи. У МИНД парку заједно са Сименсом, Аутолифтом и осталим партнерима тренутно ради више од 1.500 људи. У зависности од тога ко ће у перспективи бити партнери МИНД парка, тај број може да буде далеко већи, казао је Дарко Ђорић.