Поводом Светског дана борбе против дијабетеса данас ће у Крагујевцу на пар локација, од 8.00 до 10.00 сати, Институтут за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са бројним организацијама у области јавног здравља, градом Крагујевцем и предузећем Призма доо Крагујевац организовати, манифестацију у заједници.

У тржници у насељу Аеродром, биће омогућена бесплатна провера основних здравствених параметара (висина шећера у крви, висина крвног притиска, утврђивање ризика на настанак дијабетеса типа 2, саветодавни рад са лекарима, дистрибуција здравствено васпитног материјала итд).

Такође, провера ових параметра (у периоду од 8.00 до 10.00 сати) биће организована и у Апотекарској установи Крагујевац – у апотеци Ђурђевдан (ул. Даничићева бр. 105), у апотеци 1. мај (ул. Краља Александра I Карађорђевића бр. 36) и апотеци Застава (ул. др Михајло Мика Марковић бр. 1).

Поводом овог дана, на иницијативу града Крагујевца, Споменик стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама и Крст на уласку у град Крагујевац  симболично су синоћ осветљени плавом бојом.