Канцеларија за младе града Крагујевца у сарадњи са Институтом “Yunus Emre“ из Београда, организује бесплатни курс турског језика за 50 полазника у Крагујевцу који ће се одвијати током летњих месеци. Ово је, иначе, прва активност којом је отпочео програм „Лето у граду за децу и младе 2022“.

Турска и Србија су културно повезани, а Крагујевац је поред Београда и Ниша један од градова са који су и историјски били повезани са Турском у прошлости, тако да је веома важно то што смо данас овде. Хтео бих да нагласим да овде спроводимо исту процедуру као на Институту “Yunus Emre“ у Београду, када је реч о учењу језика.

Говоре да је турски језик тежак, али овде у Србији имамо једну велику предност, а то је да су турске серије овде веома гледане и да се тим путем полазници и сви заинтересовани за курс навикавју полако на турске речи. Имамо и другу олакшавајућу околност, а то је постојање заједничких речи, и сматра се да је тај фонд негде око 8000 речи, за које се сматра да су турског порекла. Након овог курса, очекујемо да полазници буду спремни да се представе и да савладају фонд речи који је довољан за основну комуникацију – казао је Динсер Шахин, директор Института „Yunus Emre“ који је присуствовао првом часу турског језика у Крагујевцу који је одржан у сали 105 зграде Градске управе.

Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом поздравио је полазнике курса у име Града Крагујевца и истакао да је учење нових језика веома важно,  јер полазници овог курса, међу којима је највише младих, повећавају на овај начин своју конкурентност. Курс је бесплатан, траје 12 недеља, а полазници имају по 6 часова недељно. У питању је почетни ниво учења језика А1/1.

Институт Yunus Emre у Београду део је Задужбине Yunus Emre. Основни циљ Института је представљање турског језика, историје, културе и уметности и на тај начин развијање пријатељских односа наше две земље.

Иначе, програм „Лето у граду за децу и младе 2022“., који је отпочео бесплатним курсем турског језика, састоји се д низа активности, спортских, едукативних, културних и креативних.Поред школе кошарке, ватерпола, рукомета, одбојке, америчког фудбала, бејзбола ту су и школице спорта за најмлађе суграђане. Током лета биће организована школа стрипа као и посете

Пријаве за понуђене активности вршиће се онлајн, до 6. јула, путем линка: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdLwx6j3nTOojrGHneZof5IfZABLtMJNispEgRQCp6kI2Ozw/viewform

Све спортске активности почињу од 11.јула и трајаће до краја августа. За  додатне информације: Канцеларија за младе, ул: Рудничка 7а/5 (улаз из Булевара краљице Марије), телефон 034/335467.