Након прошлонедељног конституисања новог сазива Народне скупштине Србије, Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града организовао је данас састанак са народним посланицима из Крагујевца – Наташом Јовановић и Биљаном Илић – Стошић из Српске напредне странке, Далибором Јекићем са листе Уједињени за победу Србије и Верољубом Стевановићем са листе коалиције Нада, док је Никола Нешић са листе коалиције Морамо из здравствених разлога био спречен да присутвује састанку.

Желео сам званично да честитам на избору за народне посланике, али и да укажем на могућност њиховог учешћа у раду локалног парламента, казао је Петрашиновић. Имамо заиста квалитетан састав људи који ће представљати интересе грађана Крагујевца у републичком парламенту, оценио је Петрашиновић и додао да су то људи са доста политичког искуства који су некада обављали јако високе функције, како у извршној власти, тако и у Народној скупштини. Такође, имамо и људе који су први пут бирани за народне посланике, а који са друге стане имају политичког искуства у својим организацијама, као и у раду локалног парламента и локалне администрације.

Замолио сам на данашњем састанку, да без обзира на политичке ставове и политику својих странака, које ће свакако заступати у републичком парламенту, покушају да на један афирмативан и конструктиван начин говоре о Крагујевцу и да се боре за интересе нашег града, јер мислим да нам је то свима на срцу. Без обзира на то да ли смо представници владајућих или опозиционих политичких организација – битан је интерес Крагујевца. Битно је да Крагујевац расте и да се развија, да у Крагујевац долази што више инвестиција, поручио је Петрашиновић.

Поздрављајући гест председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића, народни посланик Верољуб Стевановић је похвалио квалитет дискусија које се воде у градском парламенту и закључио да би такав коректан однос требало полако преносити и у Скупштину Србије. Ми смо посланици из Крагујевца, сви исто волимо овај град и договорили смо се да промовишемо све што буде важно. Постоје неки пројекти, постоје закони, на које можемо да утичемо као народни посланици, кроз рад у скупштинским одборима или кроз дебату на скупштинским заседањима. То можете да очекујете од мене, а ја то очекујем од свих посланика.

Према речима Наташе Јовановић Скупштина Србије је највише представничко тело где ми као изабрани представници народа, без обзира на то на којој смо посланичкој листи изабрани, треба да штитимо интересе нашег града. Апсолутно сам уверена да ће и будућа Влада Републике Србије као и претходна, имати синхронизовани однос са градском управом града Крагујевца, са нашим градоначелником Николом Дашићем, као и свим структурама власти. Она је подсетила да је у протекле две године Влада Србије определила преко милијарду евра за капиталне пројекте у Крагујевцу. Као посланици ми смо ту да саслушамо суграђане, њихове предлоге, питања, сугестије или проблеме, стојимо им на располагању, уз велику одговорност што ћемо представљати све грађане Крагујевца.

Велика је част и одговорност бити народни посланик и представљати пре свега своје суграђане, а онда и све остале грађане Србије, истакла је Биљана Илић – Стошић. Што се нас крагујевачких посланика тиче, ми ћемо наравно радити на добробит и корист пре свега нашег града, али и целе Шумадије. Имамо један квалитетан састав посланика у овом сазиву из Крагујевца. Постигли смо договор да ћемо наступати са истих позиција када је град у питању. Поред тога, Биљана Илић – Стошић учествоваће и у раду многих скупштинских одбора, који представљају место где се закони брусе и финализирају, како би били на корист грађана и примењиви, а не само мртво слово на папиру.

Поред тога што ћемо бити представници грађана у републичком парламенту, према речима народног посланика Далибора Јекића, сигурно ћемо допринети бољој дискусији и у градском парламенту. Мој приоритет у раду као народног посланика јесте да Крагујевац буде тамо где му је и место односно да буде регионални здравствени, културни, универзитетски и привредни центар, јер се залажемо за регионализацију и децентрализацију. Наравно да ћемо бити и критички настројени што се тиче пројеката који су обећани грађанима Крагујевца, а до сада нису реализовани. Скретаћемо и пажњу што се тиче локалног парламента на све ствари које су у претходном периоду биле лоше. Интерес грађана је на првом месту, закључио је Јекић.