Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу сусрео се с писцем Видаком Масловарићем, чланом Управног одбора Удружења књижевника Србије и добитником песничке награде „Војислав Брковић“ за књигу „Невидљиви изумитељи будућности“. Теме разговора биле су издавачка делатност и културна сцена града Крагујевца – помаци који су учињени у овим областима, као и начини да се оне обогате и унапреде.

С писцем Видаком Масловарићем смо разговарали о корацима који су учињени на културној сцени града Крагујевца, с посебним освртом на издавачку делатност, казао је Бјелетић. Град Крагујевац од 2019. године издваја издашна финансијска средства путем конкурса за финансирање нових наслова крагујевачких аутора, по чему је диферентан у односу на остале градове.

Покренули смо иницијативу која је већ дала резултате, а то је да награђивани ученици основних и средњих школа са територије града Крагујевца добијају поклоне у виду књига крагујевачких аутора. Иницијатива је покренута и за оснивање нове књижаре у Крагујевцу и верујемо да ће се тај пројекат реализовати у наредних неколико месеци. То ће бити један леп кутак намењен Крагујевчанима у којем ће моћи да прочитају нове наслове крагујевачких аутора, где ће моћи да купе књиге које буду изабрали.

Сарадњу са Удружењем књижевника Србије ћемо у наредном периоду прецизирати кроз документ и имаћемо јасне активности које ћемо спроводити у смислу промоције крагујевачких писаца на културној сцени града Београда. Циљ нам је да Крагујевац буде још озбиљније релевантно место окупљања не само наших стваралаца, већ и из Београда, као и да најеминентнији писци данашњице дођу и у наш град, закључио је Бјелетић.

Тежиште нашег разговора је потписивање протокола о трајној сарадњи Установе културе „Кораци“ и Удружења књижевника Србије, казао је Масловарић. Наступаћемо заједно на сајмовима, правити манифестације у Крагујевцу, Београду и у другим градовима. У издавачкој делатности, о чему смо опширније разговарали, има могућности да Удружење књижевника Србије и Установа културе „Кораци“ буду суиздавачи онога што је најбоље у савременој српској књижевности.

Иначе, писац Видак Масловарић је секретар Одбора за међународну књижевну сарадњу и главни и одговорни уредник култне књижевне трибине Француска 7. Добитник је песничке награде „Војислав Брковић“ за књигу „Невидљиви изумитељи будућности“. За ову књигу Масловарићу је припала и награда „Ђурин шешир“, као и још неколико песничких признања.