На најпосећенијем месту у граду у току лета, на градским базенима, Град Крагујевац Канцеларија за младе у сарадњи са СПД Раднички, Омладином Јазас-а и Атриум Карсом организовали су едукативни дан о безбедности у саобраћају –Буди одговоран/а!

Канцеларија за младе у оквиру програма Лето у граду за децу и младе 2021, веома озбиљно приступа питањима и интерсовањима младих, реализује програме и обрађује веома актуелне и важне теме као што је и ова, увек актуелна тема о безбедности у саобраћају, казао је Душан Алексић, члан Градског већа за образовање. Млади ће данас на забаван и њима веома близак начин, симулацијом, уз помоћ наочара моћи да виде како то изгледа и како мозак функционише под дејством алкохола, психоактивних супстанци или умора. Сигуран сам да ће, иако су о томе већ много пута слушали, континураним активностима постати свеснији какве све то ризике носи. Град Крагујевац бројним едукацијама и предавањима покушава, да кроз рад превенира и објасни младима да не улазе у ризичне вожње и то не само као возачи већ било какви учесници у саобраћају. Осим према сопственом животу и здрављу сваки учесник у саобраћају одговоран је и за друге, то је основно правило, рекао је Алексић и подсетио да током школске године за ученике основних и средњих школа Град у сарадњи са партнерима организује едукације о безбедности у саобраћају а са таквим активностима ћемо и даље наставити.

Идеја Ауто центра Атриум Карс у оквиру којег функционише и ауто школа је да младим људима укажемо колико је алкохол штетан а посебно у вожњи поред наркотика, а често заборављамо да стрес и умор имају такође велики утицај на безбедност у вожњи, казала је Катарина Мандић, представница ауто центра Атриум карс. Уз помоћ наочара које симулирају алкохол, наркотике и умор демонстрирамо како то све игледа и колико је тешко контролисати своје тело а колико тек возило.

Неки од програма у оквиру Лета у граду већ су се одржали, у току су радионице за учење страних језика, школе спорта, каже Марија Ђоковић, координаторка Канцеларије за младе и најавила током августа турнир у одбојци на песку у партнерској реализацији са СПД Раднички а за крај лета младе очекује концерт на летњој сцени.