Председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић је после обављених консултација са шефовима одборничких група у градском парламенту заказао редовну 29. седницу за 17. децембар. Најзначајнија тачка коју ће одборници разматрати је предлог Одлуке о буџету града Крагујевца за 2020. годину.

Буџет за наредну годину пројектован је на девет милијарди и 900 милиона динара и председник Скупштине града Крагујевца га оцењује као развојни, јер обезбеђује довољно средстава и за израду и за реализацију нових пројеката, а на основу писама о намерама потенцијалних инвеститора очекује се приход од 2,9 милијарди од продаје имовине.

Говорећи о улагањима у путну инфраструктуру која су планирана буџетом града Крагујевца за 2020. годину, Петрашиновић је рекао да ће до краја ове године бити асфалтирано 55 улица а таквим темпом ће се наставити и наредне године. За ове намене опредељено је 450 милиона динара, 50 милона за израду пројеката асфалтирања нових улица док је 45 милиона предвиђено за реализацију пројекта „Бубањско језеро“.

Као најзначајније он је издвојио позицију намењену за суфинсирање боравка деце у приватним вртићима за коју је одвојено 250 милона динара више, док је за децу из социјално угрожених породица опредељено 12 милиона динара за боравак у одмаралишту на Копаонику.

С обзиром на то да од Министарства здравља Републике Србије имамо обећање да ће се наредне године ући у реализацију пројекта опште болнице у коме град учествује са 50 милиона динара, буџетом су планирана и ова средства, као и средства за изградњу диспанзера за децу предшколског и школског узраста у оквиру Клиничког центра Крагујевац. Наредне године планирана је адаптација фонтане у центру града, на углу улица Зорана Ђинђића и Краља Петра I за коју је издвојено 16 милиона динара за, а имајући у виду да смо решили имовинско правне односе и све што је обухватало наш аранжман са IBRD, очекујемо да ће 2020. године бити завршене улице Кошутњачки вис и Драгојла Дудића, казао је Петрашиновић.

Средства су опредељена и за проширење система уличне расвете, сређивање расвете у Великом парку, реализацију Кружног тока „Мала Вага“ а ради безбедности грађана буџетом је планирано 80 милиона динара за постављање камера на скоро свим аутобуским стајалиштима али и осталим локацијама за које Полицијска управа Крагујевац Министарства унутрашњих послова Републике Србије процени да их је из безбедносних разлога потребно покрити видео надзором.

У буџету за 2020. годину увећане су позиције за област културе. Планирано је 60 милиона динара за адаптацију и санацију Књажевско српског театра, а наставићемо и улагања у област спорта, јер све што смо до сада чинили у овој области полако али сигурно даје резултате. Буџет за 2020. годину у износу од 9, 9 милијарди динара је развојни и подстицајан, јер омогућава да се граде нови путеви и улице, збрину сва деца у вртићима, помогне социјално угроженој деци и реализују нови пројекти, који ће закључио је Петрашиновић, бити на корист свих грађана и којима ће бити задовољни.