На Економском факултету у Крагујевцу, Центар за образовање данас је организовао уводни час за талентовану децу која су прошла тест интелектуалних способности из различитих научних области. Интересовање ученика седмог и осмог разреда основне школе и ученика од првог до четвртог разреда средње школе за тестирање које је одржано прошле суботе било је велико, а идентификовано је 144 талентована ђака. Уводном часу присуствовали су и њихови родитељи, психолози, ментори и представници града Крагујевца, Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу и помоћница градоначелника Ана Петровић.

Основна ствар на коју град Крагујевац треба да се усресреди и посвети су наша деца јер она заиста јесу наша будућност, наше велико задовољство и наша брига, рекла је Ана Петровић, изразивши задовољство великим бројем основаца и средњошколаца који су после тестирања препознати као талентовани. Јако је важно да они имају добар мотив, да раде са најбољим наставницима али и што ће имати наставу у природи. Она је додала да ће Центар за образовање и град Крагујевац, покушати на све могуће начине да им омогуће да њихово знање само цвета и расте, јер оно у животу што не можемо да изгубимо и о чему треба да водимо рачуна су здравље и знање, поручила је Петровић.

Центар за образовање ове године је први пут организовао идентификацију ученика, а у склопу активности своје нове организационе јединице Центра за рад са талентованом децом, чије је оснивање финансијски подржао град Крагујевац.

Од октобра до маја следеће године, 144 ученика ће се у групама од 15 до 20 полазника припремати за општинска, државна и регионална такмичења по календару Министарства, просвете, науке и технолошког развоја из изабраних научних области. Планиран фонд за 2022/2023. годину је 40 часова. Талентованим ученицима је потребна подршка да наставе своје усавршавање а како истиче Јована Милекић, стручна сарадница Центра за образовање, овакав рад са њима је основа за уписивање факултета и њихово даље образовање.