Трећа недеља маја по календару јавног здравља резервисана је за промоцију оралног здравља, уста и зуба. Програм овогодишње Недеље, 32. по реду, која се обележава под слоганом Чувам своје зубе, поносим се осмехом најављен је на конференцији за медије одржаној у Скупштини града.

Завод за стоматологију отвара врата свим суграђанима, од најмлађих до најстаријих. Стоматолози ће са својим пацијентима разговарати о здрављу уста и зуба али и о болестима и на који начин се могу превенирати или како да помогну себи. Централна манифестација програма је сутра, 17. маја у вртићу Полетарац ПУ Нада Наумовић у оквиру које ће студенти Катедре за стоматологију Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу одржати прилагођене едукације малишанима предшколског узраста. О значају оралне превенције стручњаци Института за јавно здравље разговараће сутра са малишанима вртића Невен и Цицибан ПУ Ђурђевдан. До краја недеље са најмлађим суграђанима у предшколским и школским установама разговараће стоматолози Завода за стоматологију, најављено је на конференцији.

Болести уста и зуба су велики јавно здравствени глобални проблем не само у нашој земљи. На основу спроведених истраживања можемо рећи да подаци нису задовољавајући али су у побољшању, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. У истраживањима из 2013. године утврђен је велики број малишана од прве до треће године живота са једним или више каријозних млечних зуба. У узрасту предшколаца 17,8 посто има кариозни први стални малаларни зуб. Када се говори о популацији изнад 25 година свега 8,3 посто је имало све своје зубе, док је према истраживању из 2019. и 2020. године проценат нешто већи, скоро 17 посто, истакла је др Дамњановић.

О моменту када би требало да се сусретну стоматолог, дете и родитељ, Др Јелена Клачар, начелница Одељења дечије превентивне стоматологије у Заводу за стоматологију каже да су то први месеци живота када крену млечни зуби да расту а то је између 4. и 6. месеца живота. И на то посебно скрећемо пажњу у овогодишњој промоцији. Завод за стоматологију спроводи превентивне услуге током читаве године у ординацији и на терену, у вртићима и школама. Ове недеље у фокусу су предшколске установе, ученици првог и другог разреда основне школе. Посетићемо их и са њима разговарати на тему оралне хигијене, здраве исхране и о лошим навикама које би требало спречити, објаснила је др Клачар.

Катедра за стоматологију Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу први пут учествује у обележавању Недеље оралног здравља уста и зуба. Студенти су припремили и прилагодили едукацију за малишане предшколског узраста а демонстрираће прање зуба на моделу, а указаћемо на значај правилне исхране. Поред промоције оралног здравља, оваквим активностима и студенти нашег факултета ће у оквиру својих наставних обавеза радити са малишанима. Надам се да ћемо наставити сарадњу јер је у плану предавање на тему повреде зуба и заштите зуба током спортских активности и заштите у вртићу, најавио је доц. др Раша Младеновић.

Циљ Института за јавно здравље као стожера превентивних здравствених активности је да укључи што већи број субјеката у кампање. Поносни смо што је поред града Крагујевца, Дома здравља, ЗЗЗР Застава, Завода за стоматологију подршку кампањи пружио и Факултет медицинских наука поред одређених координатора у свим основним и средњим школама који у оквиру својих активности спроводе наш програм. Иначе, ово је недеља када само интезивирамо активности којетоком читаве године радимо, рекао је дипл. струк.спец. Милош Радосављевић, координатор за превентивне активности Института за јавно здравље.