Бициклистичком вожњом чланова клуба Раднички и подизањем заставе националне кампање Дај педалу раку Женског центра Милица на јарболу испред Градске управе, Крагујевац се већ осму годину за редом придружује борби против рака дојке.

Не само овог датума, Град Крагујевац уз помоћ медија, Института за јавно здравље, здравствених установа, ГО Црвеног крста, Удружења Воља које окупља жене оперисане од рака дојке, даје пуни допринос током читаве године, у подизању свести наших суграђанки, пријатељица, рођака о значају превентивних прегледа и да правовремени прегледи значе победу против дијагностиковане болести у чак 85 одсто, каже др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Значајну подршку женама којима је дијагностикована болест, које су у процесу лечења или су оперисане, даје цивилно удружење Воља, истакла је др Дамњановић. Она је подсетила да је од средине јула до данас у Крагујевцу у покретном мамографу прегледано преко три и по хиљаде жена и најавила да ће 17. и 18. октобра млађим суграђанка од 20 до 45 година бити доступан покретни ултразвучни апарат за превентивне прегледе.

Удружење Воља је део националног Женског центра Милица и ове године, током месеца борбе против рака дојке, требало би да почне са радом национални кол центар. Позивом ће све жене које имају било какву недоумицу са прегледом или им је дијагностикована болест и треба да прођу кроз процес лечења или је лечење у току, разговараће са нама које смо кроз то прошле и успешно излечиле ову болест, каже Сузана Ђорђевић из Удружења Воља.

Град Крагујевац од самог почетка је део ове кампање којој се из године у годину придружује све већи број градова Србије, клиничких центара и института за радиологију и онкологију,али и државе у окружењу Хрватска и Словенија. Кампању, у месецу борбе против рака дојке, подржавају иснтитуције са националног нивоа Министарство здравља, Министарство омладине и спорта, Институт за јавно здравље Батут.

Др. сци. мед  Јасмина Недовић , интерниста – онколог Универзитетског клиничког центра Крагујевац и чланица Стручног савета Удружења Милица каже да су стручњаци уз помоћ цивилниг удружења Милица И Воља много тога постигли, добили смо неколико иновативних лекова у раном и метастатском карциному дојке што ће значајно утицати на квалитет живота и победом пацијенткиња над овом болешћу, казала је др. сци. мед  Јасмина Недовић. Наш циљ је дијагностиковање раног стадијума карцинома дојке и зато је важно да се жене јављају на превентивне прегледе јер у раном стадијуму овај тип канцера је излечив, поручила је она. Нажалост, због епидемије ковида, данас није баш најбоља слика јер се жене јављају у каснијим стадијумима болести. Зато апелујемо да се жене јављају на време и превентивним прегледима чувају своје здравље.

Из Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевац поручују да је заједничка борба прави начин да се подигне свест о значају превентивних прегледа.

Управо овакве кампање су подршка нашем целогодишњем раду, каже проф. др Ивана Симић Вукомановић, начелник Центра за промоцију здравља. Данас су са нама не само актери јавног здравља већ и суграђанке што нам говори да успевамо да укажемо колико је важна превенција у животу сваког човека и да на време откривена болест значи победу.

Ове године подршку кампањи, у оквиру активности поводом Светског  дана старих, дали су и чланови Кутка за квалитетније старење ГО Црвеног крста.