Поводом обележавања Дана Српске у Србији за делегацију Фоче, заменицу начелника Општине Весну Рашевић, начелницу за привреду Оливеру Елез, Борислава Максимовића, сарадника за развој и унапређење сарадње у просвети, култури и уметности и директорку Туристичке организације Фоча, Споменку Попадић, у градској кући приређен је пријем. Са представницима пријатељске Фоче разговарали су Радомир Ерић, члан Градског већа за привреду, Борис Ковачевић, помоћник градоначелника за међународну сарадњу са сарадницима.

Град Крагујевац као центар и седиште индустрије Југозападне Европе и као град који остварује суфицит у спољно-трговинској размени, спреман је да помогне и подржи пријатељске мање градове нарочито оне са великим потенцијалом као што је Фоча, рекао је Радомир Ерић, члан Градског већа за привреду. Пре свега мислим на подршку у многим привредним делатностима, на усмеравање инвестиција од локалне привреде али и ширење страних инвестиција, објаснио је он.

Повељу о братимљењу Фоча и Град Крагујевац потписали су 27. октобра 1975. године, подсетила је заменица начелника Општине Весна Рашевић и истакла да је Крагујевац одувек био добар домаћин и пријатељски град на чију подршку се увек можемо ослонити, рекла је Рашевић. Крагујевац враћа своју позицију која му припада као центру Шумадије а ми такву праксу кроз интензивну сарадњу и контакте можемо пресликати као пример добре праксе, нарочито у области привредног, хидро потенцијала, области туризма и сарадње локалних заједница, истакла је заменица начелника Општине, јер  имамо пружену руку пријатељства а ми ћемо се трудити да будемо добри партнери.

Континуирана сарадња између Фоче и Крагујевца траје више деценија, рекла је начелница за привреду Оливера Елез, и тренутни пројекти који се реализују у Фочи увелико су наслоњени на ресурсе из Крагујевца, од хидроенергетског објекта, туристичког потенцијала, радова на руднику мрког угља, руднику олова и цинка, извоза грађе за подручје Шумадије. Та сарадња траје и потврђује да смо на истом добром путу и да желимо да се настави и развија.

Поносни смо на скоро педесет година сарадње коју имамо са Општином Фоча остварену у области спорта и културе, размене ученика, рекао је Борис Ковачевић, помоћник градоначелника за међународну сарадњу, али у перспективи је акценат на област привреде и туризма, истакао је он и оценио да су сусрети после више од годину дана због пандемије ковида, на обострано задовољство отворили нове могућности и идеје за унапређење досадашње сарадње.

Крагујевац је један од седам градова у Србији поред Београда, Крушевца, Краљева, Ниша, Суботице и Новог Сада у којима се ове године у периоду од 22. до 29. септембра девети пут обележава ова манифестација. У оквиру манифестације наредна два дана у партнерској реализацији туристичких организација Фоче и Крагујевца на Тргу код Крста отворен је промотивни штанд са туристичком понудом РС. Након пријема у Градској управи, представници града са делегацијом из Фоче обишли су штанд. У Пешачкој зони, штанд ће бити постављен данас и у недељу, 25. и 26. септембра од 12.00 до 19.00 часова.