Крагујевац је од данас до недеље 28. августа домаћин два фестивала. Девети VIBE фестивал електронске музике почиње вечерас у простору Кнежевог арсенала, а сутра увече у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије – 23. Интернационални џез фестивал.

Као и претходних, тако је и ове године Град подржао идеје организатора та два фестивала који су у претходном периоду обележили музичку сцену града Крагујевца, а верујем да ће тако бити и надаље, казао је на конференцији за медије Миљан Бјелетић члан Градског већа за културу. То је један од разлога што је Завод за проучавање културног развитка пре пар година окарактерисао музичку сцену града као сцену алтернативних музичких израза, град у коме сваки посетилац може да пронађе нешто за себе. Ово су фестивали који окупљају различиту публику, тако да без обзира што у термину одржавања има преклапања, верујем да ће подједанко бити посећени.

Наша је жеља да у оквиру културног лета заједнички промовишемо културне садржаје које организују установе културе, али и удружења грађана, која подржавамо кроз конкурсе за финансирање и суфинансирање пројеката. Град ће увек бити ту да препозна и подржи добре и иновативне идеје и надам се да ће тако бити и у наредном периоду, поручио је Бјелетић.

Девето издање VIBE фестивала, почиње вечерас у простору Кнежевог арсенала. Према речима организатора Лазара Делибашића изузетно је важно што је град Крагујевац препознао потенцијал и могућност да се такав фестивал развија. Управо смо таквим фестивалом добили на шареноликости и могућности да ширимо културну понуду града. Пред нама је девето издање фестивала, очекују нас три фестивалска дана, на три музичке бине и програм у коме учествује преко 30 извођача. Имамо госте који долазе из свих крајева Србије и мислимо да је издање које је пред нама најбоље које смо имали до сада.

Џез фестивал, ове године под слоганом Summer Jazz , од 26. до 28. августа у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије представиће публици савремену европску џез сцену. Фестивал ће отворити Мишко Плавио Трио, а друге вечери наступа Slatec, бенд из Немчаке који доносе техно џез, тако да осим што промовишемо младе ауторе и њихово стваралаштво, успели смо да донесемо и различиту врсту џез звука, истакла је Верица Нерић директорка Џез фестивала.  Последње вече од 20 часова је резевисано за Jasna Jovićević Quinery, а од 21 сат наступиће Antonie & Off Ground Ensemble из Северне Македоније

Сви концерти почињу у 20 часова. Организатор Џез фестивала је Арт Кварт уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, града Крагујевца и Гете института.