Девето јавно слушање о променама Устава у области правосуђа, у организацији Одбора за уставна питања и законодавство, одржано је данас у Крагујевцу. Председница Одбора Јелена Жарић – Ковачевић подсетила је учеснике јавног слушања на досадашњи ток процеса промене Устава, указавши да је Одбор за уставна питања и законодавство на седници одржаној 6. септембра 2021. године, на предлог Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије, утврдио текст акта о промени Устава Републике Србије и текст нацрта уставног закона за спровођење Амандмана I до XXX на Устав Републике Србије, који ће бити представљени и разматрани на овом и наредним јавним слушањима у Новом Саду и Београду.

Велико нам је задовољство што је Крагујевац домаћин једног од четири јавна слушања посвећених промени Устава у области правосуђа, истакао је градоначелник Никола Дашић. Србија је променила до сада 13 устава, а Крагујевац са поносом истиче да је први највиши правни акт – Сретењски устав, проглашен у нашем граду на Сретење 15. фебруара 1835. године. Крагујевац је увек био државотоворни град. Као место рођења првог Устава, подсетио је Дашић, Крагујевац сада постаје и правосудни центар. Захваљујући средствима Републике Србије изграђена је Палата правде највећи правосудни инфраструктурни пројекат који је ресорно Министарство покренуло у последњих неколико деценија.

Предложене промене Устава предвиђене су као активност у Акционом плану за преговарачко поглавље 23, који је Влада Републике Србије усвојила 2016. године и који је ревидиран 2020. године. Оне су најзначајнија реформа у области владавине права, која представља основну вредност сваког демократског друштва и један од приоритета политике Европске уније, истакла је министарка правде Маја Поповић. Она је нагласила да Република Србија посвећује велику пажњу испуњавању обавеза из Акционог плана за преговарачко поглавље 23, као и да се промене Устава спроводе у циљу унапређења квалитета правде, као и независности, непристрасности, стручности, одговорности и ефикасности правосуђа.

Уколико до Уставних промена дође то ће свакако значити јачање владавине права и напредак Србије у једној важној области, а самим тим и боље оцене у процесу преговора за чланство у Европској унији. Зато очекујем да ће Европска Комисија ценити напоре које Србија улаже како би променила Уставне одредбе у правосуђу, рекла је Маја Поповић.