Дом ученика средњих школа Крагујевца, ове године организовао је десето јубиларно такмичење из хемије за ученике свих разреда средњих школа који станују у неком од домова региона – Хемијаду. За такмичаре, комисију састављену од професора средњих школа из Крагујевца и других градова и организаторе, проф. др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање организовао је свечани пријем на коме су додељене награде и захвалнице победницима такмичења.

Свечана додела награда, захвалница и признања ове године је први пут организована у згради Градске управе јер нам је циљ да се хемија као природна наука популарише и на тај начин приближи ученицима, а нарочито имајући у виду да је хемија свуда око нас. Од хемијских елемената и једињења састављен је организам човека, храна и лекови су хемија и све оно што нас окружује, рекао је проф. др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање честитајући најбољим ученицима на освојеним наградама, а организаторима на успешно реализованој манифестацији. Он је изразио наду да ће свечана додела награда у згради Градске управе учесницима Хемијаде у Крагујевцу постати традиција.

На десетој јубилној Хемијади учествовало је 48 ђака средњих школа и то из домова ученика средњих школа из Пожаревца, Костолца, Јагодине, Свилајнца, Ћуприје, Рековца, Београда и Крагујевца. Додељено је 15 награда у виду књига.

Ово је традиционална манифестација у знању свих ученика који воле природне науке, а пре свега хемију, која се организује за ученике свих разреда средњих школа, а који су корисници Домова средњих школа Србије. Ово такмичење најважније је ученицима четвртих разреда средњих школа јер представља пробни тест пред пријемни за факултете. До сада се није десило да ученици који на овом такмичењу освоје неко од прва три места, не положе пријемне испите на медицини, хемији, технологији, рекла је директорка Дома ученика средњих школа у Крагујевцу, Љубица Башић.

Иначе, десетогодишње искуство у организовању ове манифестације нам говори да деца све више воле науку и схватају да се знање цени, па нам је из године у годину број ученика који желе да провере своје знање све већи.