Амбасадор Пољске у Републици Србији Рафал Перл и градоначелник Крагујевца Никола Дашић, потписали су данас у згради Градске управе Уговор о реализацији пројекта „Уређење зелених површина за чистију животну средину и здравију омладину“. Захваљујући донацији од 2, 2 милиона динара из Пољске развојне помоћи, део једног од највећих крагујевачких насеља Аеродром, биће обогаћено новим садницама дрвећа и жбунастог растиња, добиће нове стазе и клупе.

Србија и Пољска имају веома добру сарадњу и на економском и на политичком нивоу, а град Крагујевац и Бигошч, ове године обележавају 50 година од склапања Повеље о братимљењу, потписану 23. јула 1971. године, подсетио је амбасадор Пољске Рафал Перл. То је настарија сарадња између локалне самоуправе из Пољске и локалне самоуправе из Србије, а данас сарађујемо са 25, и желимо да их буде још више. На економском нивоу наше две земље бележе размену у износу од милијарду и триста милиона евра годишње и осми смо трговински партнер Србије. Пољска је партнер Србији на њеном путу ка чланству у Европској унији, а уговор који смо данас потписали допринос је сарадњи коју желимо да наставимо у будућности. Имајући у виду да ове године обележавамо годишњицу партнерства, задовољство ми је што је у односу на осталих пет који се ове године финансирају из Пољске развојне помоћи, пројекат у Крагујевцу највећи и што се односи на област екологије, казао је амбасадор Перл.

Пољска је јако значајна држава са којом Србија има одличну економску али и сарадњу на свим другим нивоима. Град Крагујевац са пољским градом Бидгошчем баштини педесетогодишњу сарадњу која се не односи само на узајамне посете, већ се остварује кроз област културе а посебно у партнерству на Међународном салону антиратне карикатуре, казао је градоначелник Дашић. Посебно се радујем донацији коју добијамо од Пољске, јер овде није реч само о уређењу једног парковског простора, већ је то и еколошко питање. Насеље Аеродром иако је максимално инфраструктурно опремљено, од када постоји нема довољно зеленила а сада ћемо добити седам пешачких стаза и много садница дрвећа и жбунског растиња, чиме ће ово крагујевачко насеље постати пријатније и лепше за све суграђане који у њему живе, поручио је Дашић.

Иначе, насеље Аеродром је са 36 000 хиљада становника веома густо насељена градска територија. Приликом аплицирања за пројекат водило се рачуна о пропорцијама које се не слажу са густином насељености и зеленим површинама, због чега је појаснио је Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине и одабрано насеље Аеродром. Пројектом ће бити посађено 44 садница стабала, 118 жбунастог растиња, биће постављено 12 клупа, пет канти за смеће и изграђено седам пешачких стаза.

После пријема предствници амбасаде и града Крагујевца, обишли су локацију на Аеродрому, која ће до краја године добити нови изглед.