Тематски друштвени дијалог „Правосуђе, државна управа и локална самоуправа и заштита људских права и равноправност полова – исходи референдума“ у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Правног факултета у Крагујевцу, одржан је данас у амфитеатру Правног факултета уз широко учешће јавности. Уводна обраћања имали су Ивица Момчиловић заменик градоначелника Крагујевца, Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Драган Вујисић, декан Правног факултета, Биљана Илић – Стошић, начелница Шумадијског управног округа и Александар Блануша, председник Aпелационог суда у Крагујевцу.

Циљ организовања оваквог скупа је развијање дијалога о републичком референдуму који ће бити одржан 16. јануара, а учесници су носиоци правосудних и тужилачких функција, адвокатских комора, представници седам управних округа Централне Србије, народни посланици, представници савета националних мањина, црквених и верских заједница, цивилног друштва, академске заједнице политичких странка и удружења.

Желимо да свако разуме шта значи повлачење политике из правосуђа и како то утиче на заштиту људских права? Зашто је независно правосуђе важно за смањење неправде, корупције, неједнаког поступања, културу људских права или за економски развој? Како би се смањио утицај политике, избор судија и тужилаца уместо Народне скупштине обављаће Високи савет судства и Високи савет тужилаца. Важно је да наши суграђани знају да у недељу 16. јануара одлучују искључиво о промени Устава у области правосуђа, али да то не раде због Европске уније, него због боље заштите својих права и интереса. Непристрасно, одговорно и ефикасно правосуђе је у интересу грађана. Зато у недељу очекујем велику излазност и подршку промени Устава у делу правосуђа на референдуму – казао је Ивица Момчиловић.

Друштвени дијалог о исходима референдума који Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог организује данас у Крагујевцу, трећи је по реду, након дијалога који су одржани у Београду и Новом Саду.

Сваки грађанин и грађанка Србије има право да одлучи хоће ли на референдум изаћи и како ће на референдуму гласати, али наша је обавеза да их информишемо о томе шта су исходи референдума. Шта се дешава ако променимо нешто, ако избацимо политику из правосуђа, а шта се дешава ако остане тако како јесте. Желимо да слушамо људе, да чујемо различита мишљења, и да омогућимо свима да тачно знају око чега се опредељују 16. јануара када изађу на референдум и одлуче о томе да ли ћемо мењати услове у којима правосуђе у Србији ради – поручила је Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог.