Примена дуалног образовања омогућава превазилажење проблема недостатка стручне радне снаге на одржив и трајан начин, закључено је на ”Road Show – Fit for Tomorow’’ конференцији одржаној у просторијама компаније МИНД Гроуп а у организацији Немачко-српске привредене коморе (АХК Србија). Иако је Закон о дуалном образовању у Србији донет још 2017. године, неопходно је да се, уз компаније са немачким капиталом, у систем оваквог вида образовања укључе и домаће компаније, мала и средња предузећа.

Недостатак радне снаге представља уско грло у производњи и то је случај широм Европе а унапређењем и увођењем система дуалног образовања то је могуће променити. Немачка има стогодишњу традицију примене овог вида образовања а разлика са системом у Србији је у томе што се полазник најпре обраћа предузећу и ту проналази место где ће се обучавати а затим се предузеће обраћа школи и кандидује младог човека да похађа одређену школу, објаснио је Александер Маркус, извршни члан УО Немачко – српске привредне коморе и истакао да је ”Road Show ”конференција један од начина којим желимо да помогнемо и привучемо више компанија да свој стручни кадар нађу кроз систем дуалног образовања. То је дугорочан али одржив систем. У Србији послује око 900 немачких фирми са око 75 хиљада радника. Што се спољно-трговинске размене тиче прошле године је износила 7,3 милијарде евра што је за 24,8 посто више у односу на 2020. годину.

Саветник за рад и социјална питања у Амбасади СР Немачке, Пер Кумрај каже да је  систем дуалног образовања изузетно значајан и посебно је важно да се овде добро примени и развија на одржив начин јер као такав може да допринесе српској економији са којом Немачка веома блиско сарађује.

Мислим да је сјајан почетак али треба имати на уму да је реч о дугорочном процесу који унапређује и поправља систем. Оно што је до сада урађено је исправан пут којим се Србија креће, казао је Кумрај.

У Србији се већ примењује модел дуалног образовања који се ослања на изузетно успешне моделе Немачке, Аустрије, Швајцарске, рекао је Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа и захвалио се Немачко-српској привреденој комори на подршци и спремности да тај систем унапреди. Он је подсетио да је од ове године на снази и Закон о дуалном моделу студија у високом образовању. На територији Шумадије и Поморавља послује 38 акредитованих компанија, док је током ове године 46 компанија које послују у нашем региону исказало  интерес за 405 ђака за 14 профила и чак три нова, истакао је Лучић.

У име града учеснике конференције поздравила је Данка Андоновски, чланица Градског већа за инвестиције и управљање пројектима која је истакла да је Крагујевац, град богате индустријске традиције, колевка дуалног образовања у којој је још средином 19. века основана прва занатлијска школа за квалификовање радника разних струка, а што је тема конференције ”Road Show”. Она је подсетила да је наш образовни систем прошао кроз бројне реформе али да је значајнија у дуалном образовању уведена 2014. године уз подршку ГИЗ-а. То је била и прекретница па данас Средња стручна школа има шест дуалних профила, у којој се школује девета генерација ученика, казала је Андоновски, чланица Градског већа. У октобру 2019. године Средња стручна школа потписала је и прве уговоре о дуалном образовању са компанијама које послују у Крагујевцу – АММ Мануфацтуринг, Унион Компонентс, Сименс и Ником.

Ефекти дуалног образовања данас су итекако видљиви када је реч конкурентности, инвестицијама, али и бржем запошљавању младих. Зато је потребно да заједно и снажно промовишемо модел дуалног образовања који се уз вашу подршку, успешно спроводи и убрзано развија у Крагујевцу, поручила је она.

АХК ”Road Show” конференција са темом дуалног образовања поред Крагујевца одржана је у Суботици, затим ће бити у Нишу а завршна конференција ће бити средином октобра у Београду.