„Енергетска ефикасност у локалним самоуправама у Србији“ назив је конференције којом је град Крагујевац, окупивши енергетске менаџере из Београда, Новог Сада и Ниша, представнике околних општина и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) радно обележио Међународни дан енергетске ефикасности.

Конференција је била прилика да енергетски менаџери четири највећа града у Србији размене досадашња искуства и представе резулате и планове у овој области док је представник ГИЗ Александар Поповић, говорио о моделима за процену побољшања квалитета ваздуха и смањења емисија GHG употребом биомасе.

У име града Крагујевца присутнима се уз захвалност на учешћу обратио Ненад Станишић, члан Градског већа за финансије, а резултате и планове енергетске ефикасности представила је енергетска менаџерка Ана Радојевић.

Град Крагујевац је, као један од начина за постизање циљева одрживог развоја, препознао повећање енергетске ефикасности и веће коришћење обновљивих извора енергије. Последњих шест година реализовано је низ пројеката из области енергетске ефикасности – од едукације и мера у области рационалног коришћења топлотне и електричне енергије, до енергетске санације великог броја школских објеката, казала је Ана Радојевић. У овом тренутку се реализују два пројекта из Буџетског фонда за енергетску ефикасност Министарства рударства и енергетике и то енергетска санација ОШ “Прота Стеван Поповић“ у Чумићу у којој се завршетак радова очекују крајем овог месеца и ОШ “Радоје Домановић“ где би радови требало да почну следеће недеље. Овим се не завршава активност на енергетској санацији школа јер са још два пројекта радове ћемо изводити и у ОШ „Наталија Нана Недељковић“ и ОШ „Мирко Јовановић“. Планирана је и мала соларна електрана на вртићу Зека, тако да ћемо бити први јавни и произвођач и продавац електричне енергије, казала је енергетска менаџерка града Крагујевца и додала да је у протеклом периоду у енергетску ефикаснст школа уложено скоро 300 милона динара.

Иначе, Светски дан енергетске ефикасности се обележава сваке године 5. марта, у част првог састанка светских експерата који је одржан 1998. год. у Аустрији, на коме се разговарало о енергетској кризи и њеним могућим решењима.